1944. május második fele 

Gödöllő, keleti front

"A szovjetekkel nem állunk szóba!"

“Horthyt, Vöröst és Lakatost nem győzték meg a szovjetekkel kapcsolatos érvek, és ők továbbra is az angolszász vonalban reménykedtek.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 34. old, Open Books, Budapest, 2022

"Mi, románok és magyarok nem tudunk megegyezni egymással. A nagyhatalmak fogják elosztani a területeket."

"...kifejezett nagyhatalmi kényszer és közreműködés nélkül Románia és Magyarország képtelen a békés megegyezésre, azaz arra, hogy Erdély kérdését a két ország geopolitikai helyzetének hasonlóságából adódó közös érdekeknek alárendelten, kölcsönösen elfogadható módon rendezze."

Romsics Ignác: Bethlen István 415. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013

"Egyébként is az oroszok elvették Besszarábiát a románoktól és cserébe nekik adják Erdélyt."

"Benes 1943. decemberi találkozója Sztálinnal megerősítette gyanújukat. Közvetlenül a találkozó után Bethlen kijelentette, hogy „aggódik" Benes útja miatt. Attól tartott, hogy a csehszlovák politikus Moszkvában „nemcsak a cseh igényekről, de Maniu megbízásából is tárgyalt, és igyekszik megegyezést létrehozni azon az alapon, hogy Románia átengedi Besszarábiát, és ezzel szabad kezet kap Magyarország felé".

Romsics Ignác: Bethlen István 416. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013

"Since Hungary deliberately did not move when the Soviet Union annexed Moldavia (Bessarabia), the easternmost part of Romania in June, on 3 July 1940 Commissar for Foreign Affairs Molotov told Kristóffy, Hungary’s envoy, that in the view of the Soviet Union Hungary’s territorial claims against Romania were well-founded and in case of war between Hungary and Romania it would behave accordingly."

Géza Jeszenszky: Hungary In The Second World War: Tragic Blunders Or Destiny

"...talán lehetne még egy önálló Erdélyért kilincselni a nagyhatalmaknál..."

"második megoldásként független Erdély lenne visszaállítandó régi, történelmi határai között, svájci mintára, ahol három egyenjogú nép, a magyar, a román és a szász élne együtt. Magyarország lemondana részéről Erdélyben, és ugyanezt tenné Románia is".

Romsics Ignác: Bethlen István 417. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013

"Immediately after the German attack on the Soviet Union Molotov summoned Kristóffy, enquiring if Hungary would remain neutral. He said that the Soviet Union found Hungary’s claims for Romania-held Southern Transylvania justified. Hungary did not even bother to give an answer. Another blunder. The silence was taken as an affront and it contributed to the Soviet decision at the end of theWar to refuse considering even the modest rectification of Hungary’s borders..."

Géza Jeszenszky: Hungary In The Second World War: Tragic Blunders Or Destiny

"The fear was general that after a German victory Hitler would reward its faithful satellites, Romania and Slovakia, by rescinding the two Vienna Awards and would return them the coveted territories, the Hungarian region of the former Czechoslovakia and Northern Transylvania. Whoever committed the bombing of Kassa, it was used as a justification for entering what promised to be a quick and successful war against the evil Bolshevik Empire."

Géza Jeszenszky: Hungary In The Second World War: Tragic Blunders Or Destiny

"Én nem bízom az oroszokban! Mást sem tesznek, csak hazudnak! Egy pillanatra sem bízhatsz bennük!"

"A kormányzó előrelátása ez esetben teljességgel helyes volt, de képtelen volt meggyőzni az angol és amerikai vezetőket, hogy a kommunista Oroszország még kapzsibb és mohóbb, mint a cári Oroszország volt, és ostobaság azt hinni, hogy ha a sztálini Oroszországot baráti szövetségesként kezelik, az hasonló módon fogja azt viszonozni."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 281. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"...a sógornője vezet. Pedig tudta, hogy még repülni is tudott."

"Amikor a Vár felé tartottam, már potyogtak a bombák de nem a közelemben, hanem a pesti oldalon. Látni lehetett a gépeket és a zuhanó bombákat, hallani lehetett az erős robbanásokat. Csodálkoztam, hogy egyáltalán nem volt ijesztő, sőt bevallom, meglepő  látvány volt. Reméltem, hogy mindenki a pincékbe ment, és nem ért baj senkit. Nyugodtan vezettem tovább..."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 295. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"1942 júniusában vitorlázó repülővizsgát tett."

wikipedia.hu

"Hallottad, hogy én is lőttem egy kocát? De lehet, hogy csak gutaütést kapott szegény állat a látványomra, mert én nem emlékszem, hogy lőttem volna!"

"Utána Miklós papa kért, menjek vele Gödöllőre vaddisznót lőni. Kimentünk az erdőbe, és rögtön megláttunk egy magányos kocát. Apósom kezembe adta a puskát, hogy lőjem le! A koca, legnagyobb csodálkozásomra, ottmaradt. Vagy szörnyet halt, vagy gutaütés érte, nem tudom. Miklóspapa azután még lőtt egy süldőt."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 301. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Összesen két páncélos és két gyalogos sereg várható erre a frontvonalra. — Az egyikük a frontnak arra a szakaszára mutatott, ahol a magyar csapatoknak hosszú hetek véres harcaival sikerült a német vonalakban tátongó lyukat betömni, és előrenyomulni."

"Az 1. hadsereg támadása nemcsak kitöltötte a körülbelül egy hónapja a német arcvonalban keletkezett tátongó hézagot, hanem ezzel az akciójával rendkívül jelentős erőket vont magára. A felderítés értelmében három héten belül két páncélos- és két másik orosz hadsereg gyülekezett arcvonalunk előtt."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 100. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Ekkora túlerővel szemben semmi értelme a további támadásnak."

"Emiatt aztán a további - kilátástalannak látszó - támadást be kellett szüntetnünk."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 100. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Tehát a németek kérése volt. És Vörös János pedig teljesítette. Függetlenül a teljesítményemtől."

"Leváltásom okáról egy szót sem említett Csatay, így nem is értettem. Telefonáltam tehát Csataynak. Burkoltan megmagyarázta, hogy ezt a német oldal kívánja. Ezt az indoklást végképp nem értettem. Három héttel azelőtt a vezérkar főnökévé történt kinevezésem megakadályozását nekem szánt flastromképpen azzal indokolták, hogy hadseregvezetésem iránt teljes a bizalmuk. Semmiféle vezetési hibát azóta - tudtommal legalábbis nem követtem el. Sőt! 

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 101-102. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"...a honvéd főparancsnoki tisztség visszaállításából semmi nem lesz. Így is történt. Nem volt nehéz kitalálnom, hogy e vonatkozásban Vörös János befolyása, pontosabban ellenkezése érvényesült."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 99-100. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Engem leváltottak."

"Május 5-én Csatay honvédelmi minisztertől levelet kaptam. Minden addigi ténykedésem elismerése mellett, kíméletes szavakkal közölte, hogy rövidesen leváltanak, és a hadsereg parancsnokságát Beregfy Károly vezérezredesnek adom át."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 101. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992