1944. május közepe 

Budapest, Gyöngyöshermán

"...még inkább elege volt az SS-ből."

"Nürnbergben az egyik tanú vallotta, hogy Veesenmayer idejének 70-%-át azzal töltötte, hogy az SS-szel hadakozott..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 329. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...a magyarok életképtelen és másodrangú faj..."

"Veesenmayer egészen részletes jelentést készített Magyarországról, és ezt 1943 decemberében előterjesztette a berlini külügyminisztériumnak; ennek alapján határozták meg a magyarországi német politika irányvonalát. Sajnos csak az emigrációban jutottam hozzá ehhez a jelentéshez, amely behatóan foglalkozott Magyarország történelmi, politikai, gazdasági, katonai és társadalmi helyzetével. A jelentés hemzseg a a valótlanságoktól és a hamisításoktól, s ennek a következményét Magyarországnak kellett viselnie."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 70. old, Európa Kiadó, Budapest, 1992

"felismerte a német gyártmányú poloskát, amit a készülékbe szerelt a magyar titkosszolgálat."

"Előttük Sztójay keményhangon rám förmedt: "Jelentést kaptunk, hogy a VKF-2 Osztály szervei lehallgatják a német követség beszélgetéseit. Nem vagyok kíváncsi, hogy az ezredes úr erre mit felel, de ezt a leghatározottabban megtiltom. Tessék azonnal intézkedni!" "

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig 672. old, Magvető Könyvkiadó, Budapest, 1978 
Minisztertanácsi jegyzőkönyvek 1867-1944 1929.06.21. (26. ülés)

"(26. ülés) 3. Márkus Imre csendőrszázados kiküldetése Berlinbe lehallgató készülék tanulmányozására (BM)"

https://www.eleveltar.hu/digitalis-tartalom?source=preservica&ref=fa398d9c-2d0e-44ac-bcdb-114c6079aa5b

"Szálasival kellene találkoznia. Semmi kedve sem volt hozzá." 


Veesenmayer inkább találkozott másokkal a Nyilaskeresztes Pártból, mint Szálasival:


"Persze a hatalomhoz vezető út nem lett egyszeriben teljesen sima, és ezt Szálasi alvezérei talán jobban észrevették, mint maga a P[árt]V[ezető]. A Harmadik Birodalom teljhatalmú megbízottjához, Veesenmayer követhez kellett volna megtalálni a jó személyi kapcsolatot - és itt máris egy kényes személyi probléma jelentkezett: a Nyilaskeresztes Párt fő korifeusainak kénytelen- kelletlen tudomásul kellett venniük, hogy Veesenmayer egyik legbensőbb tanácsadója magyar részről az a „párttag" Ruszkay Jenő, akit Szálasi az emlékezetes 1942. február 25-i délutánon saját lakásán kizárt a Nyilaskeresztes Pártból és akit a PV halottnak tartott, ,,bár, ha szükséges, feltámasztható".”

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 161. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Szálasi tehát mérhetetlenül felháborodott azon, hogy Imrédy, Ruszkay és társai tárgyaltak Veesenmayerrel az átállítás kérdéséről, ők - és nem ő!"

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 158. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Ezzel eldőlt a játszma, mert így azután a pénteki Nagytanácson Szőllősi kénytelen volt az adott helyzetet teljes egészében feltárni a Pártvezető előtt. A Pártvezető annyit közölt velünk, hogy mielőtt a német követhez felmennénk, délelőtt 11 órára kéret magához, hogy a német követtel szemben elfoglalandó álláspontját velünk közölje. Az adott időben mind az öten megjelentünk a Pártvezető előtt, egyenruhában. A Pártvezető röviden a következőket közölte:

„Döntöttem! A birodalmi megbízott meghívását nem fogjátok elfogadni! Egyedül Szőllősi testvér jelentkezik, aki a német megbízottnak jelenteni fogja, hogy Szálasi Ferenc magának tartja fenn a jogot, hogy pártjának vezető tagjait a birodalmi megbízottnak bemutassa."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 164. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Herr Szálasi, kihallgatást kért tőlem."

"PV döntése: adja át Veesenmayernek üzenetét, hogy nagyon szeretne vele mint döntő német tényezővel a belpolitikai helyzetet és a kibontakozást illetően beszélni..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 158. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"...a nemzetközi jog szerint elfogadható-e az ön felhatalmazása, miszerint ön hazánkban a Führer teljhatalmú megbízottja?"

"Szálasi: Követ úr, kérem, tájékoztasson arról, hogy nemzetközi jogilag ismeretes-e a két ország viszonyában ilyen méltóság, ha nem, úgy az általános nemzetközi jogi szabályok ismernek-e ilyent?

Veesenmayer: Őrnagy úr, meg kell mondanom, hogy Magyarország és Németország között ilyen hivatalos méltóság kiküldése tekintetében nem állanak fenn nemzetközi vagy szerződésszerű megállapodások, ellenben az a különleges helyzet, mely most 1944 tavaszán Magyarországon adódott, parancsolóan szükségessé tették, hogy én nemcsak követi minőségben legyek itt, hanem meghatalmazotti minőségben is, mert csak így lehetséges, hogy tárgyalásokat folytathassak olyan pártokkal, amelyek a kormánnyal szemben ellenzékben vannak.

Szálasi: Köszönöm követ úr, a felvilágosítást, tudomásul is veszem, teljesen megértem azt a különleges helyzetet, amelyben a szövetséges Németország van a vele szövetséges Magyarországgal, de ha megengedi Excellenciád, megkérdezném: Németország a kölcsönösség alapján elfogadja-e a magyar Államfő személyes teljhatalmú megbízottját?

Veesenmayer: Ez legfeljebb akkor lenne lehetséges, ha Horthy hadserege vonulna be a Führer Németországába."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 169. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Talán az egyetlen személy, aki mindig pontosan tisztázni akarta Veesenmayer jogállását, jellemző módon Szálasi volt, akinek Veesenmayer kimondta, hogy ő ,,nemcsak követ, hanem Hitler teljhatalmú magyarországi megbízottja" is. Szálasi erre megkérdezte, hogy ilyen beosztás ismeretes-e a nemzetközi jogban. Erre Veesenmayer kifejtette, hogy az ő beosztását a helyzet tette szükségessé, különben nem tárgyalhatna ellenzéki pártvezetőkkel. Szálasi megköszönte a választ és megkérdezte, hogy a németek hajlandóak lennének-e hasonlóképpen elfogadni egy teljhatalmú magyar megbízottat Németországban. Erre Veesenmayer azt válaszolta, hogy erre csak akkor lenne szükség, ha a Magyar Hadsereg vonulna be Németországba."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 325. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Noha Veesenmayer a magyarokkal sohasem jutott egyetértésre speciális hatalma terjedelmét illetően, egész működése alatt igényelte azt a jogot (amit a németektől biztosan meg is kapott), hogy széleskörűen beleavatkozzék Magyarország belpolitikai ügyeibe, különösen a kormány összetételébe, és közvetlen tárgyalásokat folytasson miniszterekkel vagy más hivatalos személyekkel, és politikusokkal, köztük ellenzékiekkel is."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 325. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...meddig tervezik kiszélesíteni a magyarországi svábok jogkörét?"

"Szálasi kezdettől fogva nem nézte jó szemmel a magyarországi német kisebbség szervezkedését, amelyet a Harmadik Birodalomból irányítottak. A második bécsi döntés, amely Észak-Erdélyt Magyarországhoz csatolta, súlyos kötelezettségekkel járt: a Teleki-kormány megígérte, hogy a magyarországi németségnek, pontosabban: szervezetüknek, a Volksbundnak, igen messzemenő politikai és kulturális jogokat biztosít; ez azt jelentette, hogy a Volksbund „állam lett az államban".

Szálasi, aki - ne feledjük - magyar fasiszta, vagyis „hungarista" alapon állt, bírálta a német kisebbség ily módon való kezelését, ezért tovább szervezte a Nyilaskeresztes Pártot a sváblakta vidékeken. Emiatt persze rengeteg összekoccanása volt a Volksbund vezetőivel, elsősorban dr. Baschsal."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 162. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Hitler ugyanis felhasználta az alkalmat, amikor mint döntőbíró az erdélyi kérdésben közöttünk és Románia között pártatlan igazságot volt hivatva mondani, hogy az akkori magyar kormánytól egy privilégium odiozumot zsaroljon ki az itteni németek javára egy kisebbségi szerződés alakjában, amelyben olyan jogokat kötött ki számukra, amellyel még a magyar nyelvű állampolgárok sem bírtak abban az időben.A hazai németség ezen az úton olyan különleges kiváltságokkal felruházott népcsoporttá vált, amelynek hivatásává tették, hogy a magyar haza rovására német érdekeket szolgáljon, hogy akár tetszik ez a szerep neki, akár nem, a magyar közéletben a faltörő kos szerepét vállalja a nemzetiszocialista ideológia számára. Ennek a bizarr elgondolásnak lett a következménye, hogy a magyarországi német Volksbund, amelybe a németség beszerveződött, állammá vált a magyar államban, mégpedig velünk szemben ellenséges állammá."

Bethlen István emlékirata 1944 147. old., Zrínyi Katonai Kiadó Budapest 1988

"A gyöngyöshermáni Szegedy-kastély vastag falai között..."

"Bethlen István testőr őrnagyi egyenruhában, katonai autón, katonasofőrrel hagyta el március 22-én a királyi Várat. A Vas megyei Gyöngyöshermán faluba vitette magát egy barátjához."

Bolza Ilona: A bujdosó gróf Bethlen István (1944) Bethlen István emlékirata 1944 75. old, Zrínyi Katonai Kiadó Budapest 1988

"A helyszín arról is ismert, hogy Szegedy-Ensch Sándor báró invitálására hónapokig itt élt Bethlen István egykori miniszterelnök."

https://www.nyugat.hu/cikk/szegedy_kastely_szombathely_elfeledett_epuletei

"Lovakat vásárolok a hadsereg számára."

"Új neve gróf Teleki Sándor, rangja testőr őrnagy, feladata pedig lóvásárlás volt a testőrség részére."

Romsics Ignác: Bethlen István 421. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013

"A valaha sportosan vékony és ruganyos mozgású férfi így hetvenhez közeledve totyakos öregember lett. Mindig tettre kész, vibráló járása csoszogássá lassult."

"Az addig szikár, kisportolt alakú férfiból így egy-két év alatt kövérkés, „,totyakos" és fáradékony öregúrrá vált."

Romsics Ignác: Bethlen István 412. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013

'A meneküléssel és a rejtőzködéssel járó állandó izgalmak Bethlen egészségi állapotát és pszichikai kondícióját tovább rontották. Kiújultak szívpanaszai, és hosszabb ideig vastagbélhuruttól szenvedett. Június elején, amikor Kolozsvárra érkezett, Dálnoki Veress Lajos „betegnek” és „fáradtnak” látta."

Romsics Ignác: Bethlen István 422. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013

"Bethlen cigarettával kínálta Nickyt, … – Tudom, sokat köhögök tőle, de visszaszoktam!"

Nincs arról forrásom, hogy Nicky Bethlennél járt volna Gyöngyöshermánon, de akár járhatott volna országjáró körútján. Az ilyen kitalált jelenetekre azért van szükség, hogy elkerüljem még több szereplő  bevonását a regénybe, tehát az addigiakkal mutassam meg a fontos történéseket, és mondassam el a lényeges gondolatokat. Ilyenkor mindig vigyáztam arra, hogy csak olyat adjak a szereplőim szájába, amit akár mondhattak volna, és csak olyat tegyenek a szereplőim, amit akár meg is tehettek volna.

"Később Kádár Gyulával gépkocsin végigjárták az erdélyi felszabadult terüeteket, Nagyváradot, Kolozsvárt, Marosvásárhelyet stb., meglátogatva az ottani katonai alakulatokat."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 300. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Két-három éves szünet után ugyanakkor a nikotin élvezetéhez is visszatért. 1943-1944-ben - ha kevesebbet is, mint korábban - már ismét dohányzott."

Romsics Ignác: Bethlen István 412. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013

"...nem éles és gyors észjárását veszítette el, hanem a kiegyensúlyozottságát."

"A szellemi öregedés jelei abban mutatkoztak meg, hogy kiegyensúlyozottságát, fegyelmezettségét, a külvilágnak mutatott érzelemnélküliségét elveszítette, s egyre inkább kedélybeteggé és pillanatnyi hangulatainak rabjává vált."

Romsics Ignác: Bethlen István 412. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013

"Talán még van némi esélye a balkáni partraszállásnak."


"...maga is az angol-amerikai csapatok olaszországi előretörésének felgyorsulásában, illetve a Churchill által tervezett balkáni partraszállás sikerében reménykedett."

Romsics Ignác: Bethlen István 414. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013

"Az október 13-19-i moszkvai konferenciával foglalkozó magyar követi jelentések, amelyeket másolatban Bethlen is megkapott, azt sejtették, hogy Sztálin nem ellenzi az angol-amerikai balkáni partraszállást. Ennek alapján Bethlen is esélyt látott arra, hogy Magyarország az angolszász érdekszférába fog kerülni, vagy legalábbis egyensúlyi állapot alakul ki közöttük és a szovjet között."

Romsics Ignác: Bethlen István 414-415. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013

"...amint a németeket közösen legyőzik, a szovjetek és az angolszászok egymás ellen fordulnak.  …  Még pár évig elhúzódhat emiatt a háború..."

"A kommunizmus tehát - vonták le a fájó következtetést - ismét hatalomra fog jutni Magyarországon; s a kérdés csak az, hogy ezúttal mennyi időre. A megszorítás azon a feltételezésen alapult, hogy a német vereséget követően Bethlenék egy angolszász győzelemmel végződő szovjet-nyugati konfliktussal számoltak. Azt gondolták, hogy a szövetségesek a háború végétől számított két-három éven belül elkerülhetetlenül egymás ellen fognak fordulni. A kommunizmus magyarországi élettartamát ugyanennyi időre becsülték. Feltételezték, hogy az angolszász-szovjet konfliktust követően Magyarország végül mégiscsak az angol érdekszférába fog kerülni..."

Romsics Ignác: Bethlen István 419. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013

"...a szovjetek sosem győznének, ha az amerikaiak nem segítenék őket."

"Even before the United States entered World War II in December 1941, America sent arms and equipment to the Soviet Union to help it defeat the Nazi invasion. Totaling $11.3 billion, or $180 billion in today’s currency, the Lend-Lease Act of the United States supplied needed goods to the Soviet Union from 1941 to 1945 in support of what Stalin described to Roosevelt as the “enormous and difficult fight against the common enemy — bloodthirsty Hitlerism.”

World War II Allies: U.S. Lend-Lease to the Soviet Union, 1941-1945

"...a szovjetek nincsenek tekintettel a saját embereikre, iszonyatos veszteség árán érik el a győzelmet."

"Ezt a háborút nem fejezhetjük be a németek oldalán! Az katasztrófa lenne! Ha ennek az az ára, hogy az ördöggel is egyezséget kötünk, muszáj megtennünk!"

"...sürgető feladattá vált szemében a mielőbbi kapcsolatfelvétel Moszkvával."

Romsics Ignác: Bethlen István 419. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013