1944. június első fele 

Szolnok környéke, Budapest

"…a kenderesi medencét még május közepén feltöltötték…"

Turbucz Dávid: Horthy Miklós Napvilág Kiadó, Budapest 2011

"A hátsó ablakokat húzták le, azt is épp csak pár centire, mert Magdamama nehezen tűrte a huzatot, a sofőrteret elválasztó ablakot is felhúzták, hogy onnan se érje a kormányzói párt a menetszél."


A kormányzói autó:

"Az egykori szóbeszéd szerint az autót Horthy Miklós kormányzó kapta ajándékba Hitlertől, ezt azonban cáfolták a kutatások."

https://www.vezess.hu/hirek/2014/06/18/ujra-itthon-a-vilag-egyik-legritkabb-luxusautoja/

"A Maybach gyár lapja, a Werkzeitschrift der Zeppelin Betriebe 1937. október elsejei száma viszont beszámol arról, hogy Horthy látogatást tett a friedrichshafeni Maybach-gyárban, találkozott Karl Maybachhal, akitől ajándékba kapott egy 1936-os, használt Maybachot, dr. Hugo Eckener, a gyár igazgatója szerint egy Pullmann-Limousine-t, vagyis egy olyan típust, amilyen a közlekedési múzeumé. Bár a protokollban több mint szokatlan használt autót ajándékozni és elfogadni, de egy 1966-os Maybach-regiszter is úgy említi a közlekedési múzeum Maybachját (ami biztosan ez a darab), mint Karl Maybach ajándékát."

https://player.hu/auto-motor-2/horthy-maybach

"Ily reggel óta csak arra a vonatra tudott gondolni, amely három nap múlva Székesfehérvárról szállítja majd az ottani zsidókat Németországba. … Én oda tudnék menni vöröskeresztes nővéri ruhában, pár másik nővérrel együtt és hűsítőket oszthatnánk. … Ígérd meg, lányom, hogy nem csinálsz ilyen bolondságot!"

"Egy alkalommal, amikor Miklóspapa értesítést kapott, hogy valószínűleg honnan indul a legközelebbi zsidókat szállító vonat, emlékszem, sokáig álltam a nappalink ablakánál, kinéztem a Tabánra, és próbátam lrészletesen kitervelni, hogy vöröskeresztes egyenruhában felszállok egy ilyen vonatra, és így győződöm meg arról, mi igaz abból, amit beszélnek. Gondoltam, talán nagy botrány lenne ebből, es ezzel valamit el lehetne érni... Aznap este elmondtam Miklóspapának a tervemet, de azt mondta, sajnos nem lát erre lehetőséget, mert egyszerűen engem is elvinnének, és ki tudja, mikor kerülnék vissza. Kérte, ne csináljak ilyen bolondságot, mert nem hiszi, hogy ezzel bárkin is segíthetnék. 

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 297-298. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Szolnoknál jártak, a város sziluettje felett két füstfelhő is emelkedett. … — Nem megyünk sehova!  Rövid tanakodás után beálltak a két autóval két nagyobb fa lombja alá."

"Június 2-án Miklóspapával és Magdamamával elindultunk autón Kenderesre. Útközben riadó volt, de Miklóspapa tovább akart menni. A kormányzó zászlós autóját persze mindenütt átengedték. Szarka Miklós sofőr is ajánlotta, hogy ne menjünk tovább, de Miklóspapa nem tágított, azt mondta: “Ne állj meg, menj tovább!" Szolnok előtt már az autóból láttuk a bombázógépek raját, hallottuk a nagy morajt, és Magdamama kijelentette, hogy ő nem megy tovább. Így leálltunk két fa alatt, az út szélén; Miklóspapa és én kiszálltunk, és néztük a felettünk elhúzó repülket. Szolnokon az állomás felett ledobták bombáikat. Hihetetlen látvány volt, ahogy a bombák zuhantak és robbantak pokoli zajjal, nyomukban hatalmas füstfelhők gomolyogtak. Láttuk a bombázókat elhúzni, és Miklóspapa tovább hajtatott, de hamarosan meg kellett állnunk, mert a felüljárót lebombázták. Láttuk a mentőket, halottak is voltak, és nekünk most már végleg vissza kellett fordulnunk Budapestre."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 298. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Nicky nem volt egyedül. A kora reggeli órán már valaki ott állt az íróasztal előtt. … — Megint kiállítottam három kormányzói menlevelet."

"A Zsidó Tanáccsal is állandó összeköttetést tartott fenn, és a német megszállás után főleg az üldözöttek mentesítését, megsegítését szolgálta. ... Minthogy a kormányzónak jogában állt zsidókat mentesítenie, az iroda egyik feladata az volt, hogy üldözött zsidók számára „kormányzói védlevelet" állítson ki."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 274. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"...nagyszámú kérelmet terjesztettek elém, és én egyetlenegyet sem utasítottam el."

Horthy Miklós: Emlékirataim 250, 261. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"...annyiban jók vagyunk, hogy a németeknek fogalmuk sincs a működésünkről."

"Mivel az összes minisztérium szigorú német megfigyelés alatt állt, a Különleges Iroda a magyar kormányzás és közigazgatás utolsó bástyájává vált. Oroszországba való elutazásomig egyetlen német sem tette be a lábát az irodába, s munkatársaink egytől egyig megbízhatóak voltak."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 123. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Még jó, hogy nem buktunk le a semmivel! Hiszen semmit sem tettünk március óta!"

“...a „kiugrási iroda” egész egyszerűen elhanyagolta az események szisztematikus kiértékelését...”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 55. old, Open Books, Budapest, 2022

"…egy éve egy török hajón titokban megígérte a magyar politikai vezetés, hogy ha az angolok bevonulnak, a magyarok nem fognak ellenállni…"

"Még 1943 szeptemberében közölte a magyar kormány Törökországon keresztül az angolokkal, hogy ha szövetséges csapatok elérik a magyar határt, hazánk nem tog ellenállni. Ezt az angolok tudomásul vették, és megállapodtak abban, hogy nem hozzák nyilvánosságra..."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 257. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"...on 9 September 1943 the Hungarian government’s official representative concluded a secret armistice agreement with the British Ambassador to Turkey in Istanbul, on a ship in the Sea of Marmara. That was to come into force when Allied forces reached the borders of Hungary. It was still hoped that Italy’s surrender (signed on3 September) would soon bring the Anglo-American forces into Central Europe..."

Géza Jeszenszky: Hungary In The Second World War: Tragic Blunders Or Destiny