1944. július vége 

Budapest

"A Führer elleni merénylet óta mintha megnőtt volna Himmler befolyása."

"A magyar jelentések szerint Himmler befolyása a Birodalomban hirtelen megnövekedett a július 20-i Hitler elleni merénylet kudarca után."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 387. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Hogyan egyensúlyozzon így a változó német politikai csillagzat alatt..." 

"Nagyjából arra célzott, hogy Veesenmayernek a pozíciója függ attól, hogy mennyire kész Himmler óhajainak eleget tenni."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 388. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...nyilvánvalóvá lett, hogy a legfelsőbb német katonai vezetésben súlyos ellentétek vannak, de ennek méreteit és kiterjedését, az erőviszonyok átrendeződését, főként Himmler előtérbe nyomulását nem ismerték."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 301. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Himmler magyarországi embere aktívan keres egy új magyar miniszterelnököt."

"Winkelmann július 29-én délelőtt felkereste hivatalában Hellebronth Vilmos vezérőrnagyot, és arra kérte, keresse fel Magyarossy altábornagyot Pomázon, és kérdezze meg tőle, vajon elvállalná-e és milyen körülmények között a miniszterelnökséget..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 307. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Himmler ez után az esemény után közvetlenül a legerélyesebben kezdett beleavatkozni a magyar ügyekbe, és július végén Winkelmann-nak azt a konkrét parancsot adta, hogy egy valódi nemzetiszocialista kormányt kell létrehozni Magyarországon."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 387-388. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...mindegyik gyűlöli a másikat!"

"Nem vitás, hogy 1944. július végén a Nyilaskeresztes Párt kormányba való bevonásának eszméjét - Sztójay nélkül - a kormánypárt jobboldali szárnya is elfogadta, csakhogy Szálasi segítségével megszabaduljanak gyűlölt riválisaiktól, az Imrédy-Jaross-párttól, és ha lehet, a Baky-Pálffy-Hubay-féle társaságtól is."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 306. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"A PV jelenleg is a koalíciós megoldás híve, de a koalíciót a Párt akarja vezetni; ebbe a koalícióba a PV mindenkit be fog kényszeríteni, aki magát szélsőjobboldalinak mondja, Imrédyt is, hogy bebizonyíthassa, milyen kiváló szakember; aki pedig nem akar részt venni benne és csak a száját járatja, Nagykanizsára fog kerülni [az internáló táborba A szerk.], hogy nemzetiszocialista tisztességet tanuljon; a koalíció belső munkáját azonban kíméletlen erővel gyeplővel akarja tartani a Párt, hogy mindenki az ő helyén dolgozzon és ne dugja máshová az orrát..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 280. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"A pártközi konferencia nem hozott meglepő eredményt: a kormánypárt, az Erdélyi Párt és az Imrédy-Jaross-féle Magyar Megújulás Pártja képviselői bejelentették aláírási készségüket, a Pálffy-Baky-féle nemzetiszocialista frakció, valamint a Nyilaskeresztes Párt viszont elutasította a ,,Nemzeti Összefogás" megteremtését.  A kormánypárt szélsőjobboldali elemeinek egységtörekvése tehát kudarcot vallott..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 283. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Még szerencse, hogy a baloldalt már a föld alá kényszerítették..."

"Aki a liberális, szociáldemokrata és kisgazda vezetők közül nem került börtönbe, elrejtőzött."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 362. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Ha ez így megy tovább, és nem engednek lemondani, én inkább öngyilkos leszek. … — Akkor én is az leszek."

"Veesenmayer, aki abban az időben levert és ideges volt, újra megpróbált lemondani ezekben a napokban, sőt azzal fenyegetőzött, hogy feleségével együtt öngyilkosságot követ el."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 387. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Sztójay miniszterelnök lihegve ért fel a lépcsősor tetejére. Mire beengedték a kormányzói audienciára..."

"Incze Péter min. tan. [Sztójay titkára] közli, hogy Sztójay már keresett, és arra kéret, hogy 19:15 h-ra jöjjek vissza, mert neki 18:15 h-ra a Kormányzóhoz kell mennie kihallgatásra."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 290. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"...a gazdaság teljes kiszolgáltatását a német igényeknek..."

"Az ország termésének és állatállományának intézményes kizsákmányolásához és kiszállításához pedig a Sztójay-kormány nyújtott segédkezet."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 113. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Alakul a jobboldali pártok között egy egyezség..."

"Előbb Sztójay fejtette ki, miért tartja fontosnak az összes pártok legszorosabb együttműködését…"

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 279. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"A legnagyobb gond azonban a nyilaskeresztesekkel van."

"Szálasi felsorolta indokait, hogy a Nyilaskeresztes Párt miért nem fogja aláírni az egységtervezetet."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 280. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"És egyre nagyobb tömeg! Nem hagyhatjuk őket figyelmen kívül. Az még félelmetesebb lenne, ha ez a csőcselék a kommunisták mögé állna be."

"A szociáldemokraták közül, akik vezetés nélkül maradtak, egyesek kétségtelenül titokban hűségesek maradtak a régi meggyőződésükhöz, míg mások titkos kommunisták lettek. De nagy számban a Nyilaskeresztes Párthoz csatlakoztak..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 362-363. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A miniszterelnöknek egészen biztosan minden párt azt mondja, hogy a Nemzet mögötte áll, de PV meg van róla győződve, hogy a Nyilaskeresztes Párt az egyedüli, amelyik ennek alapján a választást követeli, mert a többiek biztosan elbújnak az ürügy mögé, hogy háború van, választani tehát nem szabad; vagy maga mögött érzi valaki a Nemzetet, akkor meg követelje a választást is, vagy nem, akkor meg tartsa be a száját és ne verje mellét, hogy a Nemzet mögötte áll..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 281. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Így Szálasi háttérbe szorult ismét, bár nem annyira, mint tavasszal, mivel a pártjának kétségtelenül több híve volt, mint akkor, és úgy tűnik Veesenmayer elismerte ezt a tényt, amely komoly benyomást gyakorolt rá."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 389. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"De ez a nemzetiszocializmus! Ez fából vaskarika! A nemzetit értem, a szocialistát is. De egyben? Ezt még senkinek sem sikerült elmagyaráznia nekem."

"Amikor Szálasi kifejtette hungarista gondolatait, Horthy szomorúan azt mondta, hogy ő soha életében nem volt képes megérteni, mit jelent a nemzetiszocializmus. Azt, hogy „,nemzeti", érti. Azt is, hogy mit jelent a ,,szocializmus" (bár az erről adott magyarázata azt mutatja, hogy ezzel kapcsolatban Horthy a saját tudását túlértékelte). De a két szó összetételét, a „nemzetiszocializmust" nem érti, mert erről őt nem világosította fel senki sem. … Úgy tűnik, hogy majdnem azonos szavakkal beszélt Szálasihoz és októberben az „Ellenállási Mozgalom" vezetőihez (mert kevés gondolata volt, és azok is egyszerűek)."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 365. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Legalább egy-két lényegtelen miniszteri posztra be kell őket engedni."

"1944. augusztus 1-én Szálasi végre választ kapott Sztójaytól a Nyilaskeresztes Pártnak juttatandó tárcák és államtitkári helyek tekintetében, De a válasz súlyos csalódást jelentett a PV-nek; a hivatalban levő miniszterelnök mindössze az igazságügyi tárcát és egy tárca nélküli miniszteri helyet, valamint két államtitkári posztot ajánlott fel a Nyilaskeresztes Pártnak."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 312. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Két nappal később Veesenmayer erőt vett magán és megpróbált Szálasi Ferencre figyelni."

"...másnap, azaz július 25-én "az államfői engedély birtokában" felkereste Veesenmayert..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 293. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Arról vannak értesüléseink, hogy a Bárczy államtitkár úr elleni merénylet szálai a Vas megyei Sigray-kastélyhoz vezetnek, s most már bizonyítottnak vehető az, hogy összefüggés volt a gróf Bethlen által Magyarország belső zavarait célzó baloldali puccs és a gróf Stauffenberg által végrehajtott merénylet között; amit az időpont összecsengése is bizonyít!"

"Röviden közöltem vele, hogy arról vannak értesüléseink, hogy a elleni merénylet szálai a Vas megyei Sigray-kastélyhoz is vezetnek, s most már bebizonyítottnak vehető az, hogy összefüggés volt a gróf Bethlen által Magyarország belső zavarait célzó baloldali puccs és a gróf Stauffenberg által végrehajtott merénylet között; amit az időpont összeesése is bizonyít."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 290. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"A miniszterelnök a betegszobájában fogadott."

"Sztójay beteges, most is negyedik napja fekszik lázas meghűléssel..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 307. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Másnap, július 26-án Szálasi felkereste Sztójayt, és tájékoztatta a német követnek tett javaslatairól. A miniszterelnök, aki egyébként beteg volt és ágyában fekve fogadta a nyilasvezért..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 295. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"…Sztójay méltóságos úr előző nap még egyeztetett a kormányzóval. … — És szerencsére a kormányzó belátta, hogy a nyilaskeresztes párt a legfontosabb szereplő a jobboldalon, ezért felkért engem a kormányalakításra!"

"Mi a Főméltóságú úr álláspontja a Nyilaskeresztes Párt és Hungarista Mozgalommal szemben a belpolitikai kibontakozást illetőleg: akarja-e, vagy hozzájárul-e ahhoz, hogy a Párt a kormányban részt vegyen, tehát [az] eseményekért felelősséget vállaljon? A Kormányzó Úr válasza: Igen! A Főméltóságú úr akarja! Neki semmi kifogása sincs Szálasi Ferenc személye ellen, akit ő értékel, sem a Pártja ellen."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 290-291. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Szálasi a július 24-i kormányzói közlést, amely szerint Horthy nem emel kifogást a Nyilaskeresztes Pártnak a kormányban való részvételével szemben, ismét sajátságos módon értelmezte, magyarán: félremagyarázta. Ezt a teljes általánosságban mozgó közlést a Nyilaskeresztes Párt vezetője arra való felhatalmazásának tekintette, hogy megkezdheti az új kormány megalakítására vonatkozó tárgyalásokat."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 293. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Biztosak vagyunk benne, hogy maga a Führer is üdvözlő táviratot fog küldeni a Pártnak a kormányalakítás alkalmából!"

"Szőllősi Jenő pt. felveti még azt a kérdést is, nem volna-e célszerű megkérni hivatalosan a németeket, hogy az új kormány munkába lépésekor a PV részéről Hitlernek küldött emlékiratra válaszképpen Hitler hivatalosan deklarálja a magyar függetlenség gondolatának elismerését; PV tudomására adja Szőllősi Jenő pt.-nak, hogy ilyen irányban már ő is gondolkodott, gondolataik találkoztak, és ennek megfelelően is fog cselekedni. Ami ezt az “ötletet" illeti, úgy látszik, hogy a nyilasvezérek ekkor még erősen túlértékelték kormányra jutási lehetőségeiket, ha már Hitler üdvözlő választáviratának tartalmán törték a fejüket."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 296. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"A miniszteri posztokra megvannak a jelöltjeink..."


"Az említett elvek szem előtt tartásával a kormányra nézve az alábbi személyi és tárgyi javaslatot tettem: 

1. Miniszterelnök: Sztójay, amennyiben nem fogadná el, vagy időközben lemondana megbízatásáról, helyette vagy utódjául Mecsér András. 

2. Miniszterelnök-helyettes: Szőllősi Jenő, 

3. Külügyminiszter: Bárdossy László vagy Szabó László, a itáliai követünk, állandó helyettes: dr. báró Kemény Gábor, 

4. Honvédelmi miniszter: Csatay vagy Magyarossy vagy Beregfy Károly vezérezredes, 

5. Belügyminiszter: Vajna Gábor, 

6. Igazságügy-miniszter: dr. Budinszky László, 

7. Vallás- és közoktatásügyi miniszter: Mester Miklós, 

8. Propagandaminiszter: Vágó Pál dr., 

9. Gazdasági csúcsminiszter: Mecsér András, első helyettese, valamint a háborús gazdálkodás vezetője és iparügyi miniszter egyszemélyben: Hellebronth Vilmos tábornok, 

10. Pénzügyminiszter: Imrédy Béla dr., 

11. Kereskedelemügyi miniszter: Szász Lajos, 

13. [Helyesen, 12. szám.] Földművelésügyi miniszter: Mocsáry Dániel, 

14. Közellátásügyi miniszter: Jurcsek Béla, 

15. Felállítandó munkaügyi minisztérium miniszter [e]: Tuzson vagy Tircska mérnökök, 

16. Tárca nélküli miniszter: a Hazánk területén élő népcsoportok ügyei számára: Jaross Andor vagy Csia Sándor dr., 

17. Tárca nélküli miniszter: a politikai pártok és társadalmi egyesületek kérdésének törvényes rendezésére és a rendezés időtartamára: Henney Árpád, 

18. Tárca nélküli miniszter: Pálffy Fidél gróf, ha ezt nem fogadná el, úgy a vallás- és közoktatásügyi miniszterséggel lenne megbízható, 

19. Egyéb személyi javaslatok: 

a) Málnási Ödön dr.: államtitkár a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban, 

b) Ruszkay Jenő: követ Berlinben, 

c) Hubay Kálmán: napilapengedélyt kap, 

d) Baky László: államtitkár a Belügyminisztériumban, 

e) Endre László: munkaerő-gazdálkodás, 

f) Kúria elnöke: Szemák, 

g) Nemzeti Bank elnöke: Temesváry László, 

b) Legfelsőbb Állami Számszék elnöke: Voigt Ede dr., 

i) miniszterelnökségi sajtófőnök: Fiala Ferenc."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 293-294. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Ez pedig a külpolitikai kérdésekben létrehozandó Európatörzs lenne. Ennek természetesen a Führer maga lenne a vezetője, és a tengelyhatalmak minden országa teljhatalmú megbízottat küldene a törzsbe."

"Külpolitikai vonatkozásban a következő javaslatot tettem: 

1. Az összhadviselés érdekében rövid időn belül meg kell szervezni és fel kell állítani az Európaközösség Legfelsőbb Vezetését és munkatörzsét, az Európatörzset. 

2. A Legfelsőbb Vezetés Hitler Adolf kezében legyen, helyettese Mussolini Benito legyen. 

3. Az Európatörzsbe minden állam teljhatalmú megbízottat küldjön ki, akik az összhadviselés érdekében szükséges kérdéseket átbeszélik, és kormányaikkal végrehajtják..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 295. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"És természetesen Magyarország részéről ezt a teljhatalmú tisztséget magamnak követelem."

"A Magyarország részéről ebbe a törzsbe kiküldendő teljhatalmú megbízotti tisztséget magamnak követelem."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 295. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Hiszen ez meghibbant!"


A forrás egy áprilisi találkozóról beszél:

"Ez a beszélgetés Veesenmayert megerősítette abban a korábbi meggyőződésében, hogy semmi dolga Szálasival, akit „,bohócnak" tartott, „,aki felváltva henceg és hízelkedik", és követői a,,fantaszták csapata"."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 365. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Majd magáért küldetek, ha eljött a megfelelő pillanat."

"Veesenmayer valóban udvariasan, nagy türelemmel hallgatta végig Szálasi javaslatait, személyi ajánlásait feljegyezte, az Európa-közösségre vonatkozó elgondolásokat pedig “írásbeli tervezet alakjában" kérte - de érdemleges választ közvetlenül nem adott a nyilas vezérnek."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 295. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978