1944. július vége – augusztus eleje Budapest

"Ebéd után voltak, a délelőtti katonai tájékoztató lehangoló hírei után..."

"Épp csak meggyógyult, még gyengének érezte magát. Alig hallotta a belügyminiszter bevezető mondatait..."

"Budapesten hozzávetőlegesen kettőszáznyolcvanezer zsidót tartunk nyilván. … A zsidók számára kijelölt lakásokban élők száma százhetvenezerre tehető. … A hiányzó körülbelül százezer zsidó bujkál."

"Német szövetségesünk egyértelmű követelése, hogy minél hamarabb kezdjük meg a budapesti zsidóság deportálását is."

"Nem sokkal az augusztus 7-i kormányátalakítás után Sztójay közölte Veesenmayer budapesti német követtel, hogy a deportálásokat „8-14 napon belül” folytatni fogják. Bonczos Miklós belügyminiszter augusztus 13-án hasonló ígéretet tett Eichmannnak."

Mozgó Világ, 2012. július-december (38. évfolyam, 7-12. szám)2012 / 8-9. szám / MÚLTUNK A JÖVŐNK? - HORTHY ÉS KORUNK / Karsai László: Érvek a Horthy-szobor mellett

"Mivel több külföldi méltóság, többek között a római pápa is tiltakozott a zsidókkal való bánásmód ellen..."

"1944 júliusában összehívták a koronatanácsot ennek a kérdésnek a megtárgyalására. A deportálások miatt tiltakozott a Vatikán, a svéd kormány stb., a kormányzó pedig felfogását hangoztatva, helyt adott etiltakozásoknak. Nagy hatást tett rám Sztójay miniszterelnök válasza. Ő azt hangsúlyozta, hogy Hitler számára a zsidók megsemmisítése “elsőrendű kérdés", tehát nem várható, hogy német részről ebben engedni fognak." 

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 67-68. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"A megkeresztelkedett zsidók megkímélésével a pápa kedvében járhatnánk. Ezek száma húszezerre tehető."

"Így azt javasolnám, hogy a hatodik, hetedik és nyolcadik kerületi zsidó házakban összegyűjtött egyének deportálásával kellene kezdeni ezt a nehéz feladatot, .... A kiszállítás technikája az volna, hogy a deportálandó zsidókat Budapestről egy vidéki gyűjtőtáborba terelnék, és onnan szállítanák őket külföldre. Így a Budapesten lévő zsidók száma gyorsan csökkenthető."

"...csak akkor engedélyezik a németek bizonyos zsidóknak a Svájcba vagy Svédországba utazását, ha a többi elszállítását folytatjuk."

"...a végrehajtók mellőzzenek mindennemű brutalitást és betartsák a higiéniás szabályokat a zsidók szállító vagonokba való elhelyezésekor."

"Egy felettébb titkos megbízatás ügyében fordulok önhöz, excellenciás uram! 

"Nagy és merésztervet gondoltunk ki ennek megakadályozására és e célra Ferenczyt használtuk fel. … Ferenczy vállalja azt, hogy a Gestapót biztosítja a csendőrség megbízhatóságáról és megbeszéli Eichmannal a deportálást. Ennek végrehajtására felhoznak a fővárosba minél nagyobb számú csendőrséget, a vidéki városok rendőrségét és azon kívül megbízható katonai csapatokat is. A kormányzó színleg ez ellen tiltakozni fog, de ezzel nem fognak törődni. A felérkező csapatok parancsnokait leváltják majd, és megbízható parancsnokokkal cserélik ki. Intézkednek, hogy a deportálás lebonyolítására hivatott szerelvényeket is előkészítsék. Az átkos emlékű békásmegyeri téglagyárat újból rendbehozatják, körülkerítik és úgy intézkednek, hogy a vagonírozás onnan folyik majd. Szóval mindent megtesznek a németek félrevezetésére, hadd higgyék, hogy a deportálás kitűzött terminusa komoly, és ezalatt feljöhessen minden szükséges alakulat és csapat, amelyek itt megbízható parancsnokokat kapnak, a rendelkezésre álló német SS csapatok ellensúlyozására. Mikor már minden előkészület megtörténik, egy-két nappal a deportálásra kitűzött terminus előtt a kormány jegyzekben közli majd a németekkel, hogy minden deportálást megtilt, és rendeletének kész fegyveresen is érvényt szerezni. Ha elkerülhetetlen, összeütközésre is sor kerülhet, de merőben valószínűtlen, hogy a zsidókérdés miatt a németek kenyértörésig vinnék a dolgot."

Stern Samu: Emlékirataim - Versenyfutás az idővel! - A “zsidótanács” működése a német megszállás és a nyilas uralom idején, 334-335. old., Bábel Kiadó, Budapest, 2004

"A tanács három tagján, dr. Wilhelmen, dr. Petőn és rajtam kívül csak a kormányzó, a fia, Ferenczy és Lullay csendőr százados, Ferenczy helyettese tudott róla."

Stern Samu: Emlékirataim - Versenyfutás az idővel! - A “zsidótanács” működése a német megszállás és a nyilas uralom idején, 335. old., Bábel Kiadó, Budapest, 2004