1944. július 9. 

Balatonfüred, Budapest

"A parton makulátlan fehér ruhás férfiak gyűltek csoportokba, sötétkék zakóikat régen levetették​​, a háború egy apró foltot sem hagyott rajtuk. Nadrágjuk éle és cipőik világos talpa is kifogástalan volt."

Nincs forrásom arról, hogy Nicky és Szent-Iványi részt vettek a balatonfüredi vitorlásversenyen 1944-ben, de akár ott is lehettek volna, az ő közegük volt. Kettejük beszélgetését olyan közegbe akartam helyezni, amely bemutatja a magyar úri körök életét a világháború negyedik évében.

"A füredi Hungária Yacht Club kikötőjében huszonhárom vitorlás várta a nyolc órát, a Szent László-év verseny kezdetét."

"A HUNGÁRIA YACHT CLUB SZENT LÁSZLÓ VERSENYE A Hungária Yacht Club július hó 9-én, vasárnap tartotta meg az elmaradt Kékszalag Verseny helyett a szövetségi tanács határozata alapján az idei Szent László-év vitorlásversenyét.  … Gyönyörű látványt nyújtott az egyszerre rajtoló 23 hajó."

Vízisport, 1944 (18. évfolyam, 1-10. szám)1944-07-15 / 7. szám Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"Megélénkült az északkeleti szél, kiváló rajtot ígérve, amikor a hangosbemondó megreccsent. … — Zavarórepülés miatt a verseny kezdetét elhalasztjuk! Ismétlem, a verseny kezdetét elhalasztjuk! … Az új kezdés tizenegy óra tizenöt perckor várható!

"Ragyogó napsütés, frissülő északkeleti szél fogadta a rajthoz érkező versenyzőket, azonban a 8 órára kitűzött rajtolást a verseny intézősége, a közbejött zavarórepülés miatt (ugyancsak tanácsi határozat alapján) kénytelen volt elhalasztani úgy, hogy végre 11 óra 15 perckor dördült el a rajtlövés."

Vízisport, 1944 (18. évfolyam, 1-10. szám)1944-07-15 / 7. szám Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"Nicky és Szent-Iványi Domokos a klubház teraszának divatos nádfoteljeiben ültek. A klubház faltól falig ablakait a melegre való tekintettel széthúzták, szabadon járt a kellemes szél a helyiségben."

"Végül is erre a rövidített pályaversenyre így is lesz idő. A Kék Szalag számára tényleg nagyon bizonytalan lett volna a helyzet. — A háborúra való tekintettel a tókerülő túraverseny helyett a rövidebb, háromszögpályát leíró Szent László versenyt hozták Balatonfüredre."

"1944. május 12-én a Magyar Vitorlás Yacht Szövetség tanácsülése úgy határozott, hogy a folyó évi vitorlásversenyeket a sportfőhatóság kívánalmai szerint megtartják, ám csökkentett mértékben.

Vagyis csak a versenynaptárban megadott pályaversenyeket futják le a kora reggeli és kora délutáni órákban, rövid, partmenti háromszögpályákon, míg a túraversenyek elmaradnak. Köztük a Kékszalag is. Rendelkezés született a légiveszély jelzésére is, hogy a versenyzők elmenekülhessenek a bombázók elől.

A Hungária Yacht Club a Kékszalag helyettesítésére, a tókerülő eredeti rajtjának napjára kiírta a Szent László-év vitorlás pályaversenyt."

https://hajozas.hu/magazin/balaton/balatonfured-1944-elmaradt-kekszalag-vitorlasverseny-masodik-vilaghaboru/

"A megjelentek között észrevette a híresen németbarát Reményi-Schneller Lajos pénzügyminisztert."

"Megjelent a rajtnál Reményi-Schneller Lajos,a Magyar Vitorlás Yachtszövetség elnöke..."

Vízisport, 1944 (18. évfolyam, 1-10. szám)1944-07-15 / 7. szám Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"A papát nagyon megviselte a Bárczy elleni merényletkísérlet. … Mégis csak az egyik legjobb barátjáról van szó. … Tudod, rengeteg időt töltöttek együtt, amikor a papa Ferenc József szárnysegédje volt, Bárczy pedig a miniszterelnök személyi titkára. … Sokszor mesélte, hogy mivel közel egykorúak voltak és rangban a legfiatalabbak, a delegációs tárgyalásokon és a vacsorákon mindig egymás mellé ültették őket."

"A kormányzó nem nagyon titkolta, hogy Teleki Pál halála óta az állami adminisztrációban egy emberben bízott meg legjobban, s őt hallgatta a legszívesebben: ez bárczyházi Bárczy István miniszterelnökségi államtitkár volt. Az államfőt és az államtitkárt több mint három évtizedes barátság kötötte össze, amelynek szálai Ferenc József udvarába vezettek. Az első világháború előtti időkben nagybányai Horthy Miklós sorhajóhadnagy az uralkodó szárnysegédje volt, Bárczy István pedig az akkori magyar miniszterelnök személyi titkára. Az akkori gyakorlat szerint a mindenkori magyar miniszterelnök úgyszólván kivétel nélkül minden vasárnap uralkodói audiencián jelent meg; a miniszterelnök Budapestről természetesen mindig magával vitte személyi titkárát, Bárczyt is. A magyar szárnysegéd és a személyi titkár közti barátság itt alakult ki. A Bécsben zajló delegációs tárgyalások során, de ebédek és vacsorák alkalmával is sokszor találkozott Horthy Bárczyval, s gyakran éppen ők ketten, mint rangban legfiatalabbak ültek egymás mellett. Később, a Horthy-érában kétségtelenül Bárczy volt a kormányzó egyik legrégebbi barátja. Horthy kormányzó és Bárczy protokolláris ügyekből kifolyólag nagyon gyakran találkoztak, és hosszú beszélgetéseket folytattak."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 147. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Az első cirkálószakasz végén, a Kerekedi-öbölben a Kékmadár vezet. Mögötte alig lemaradva érkezik a Talizmán."

"Jó rajt után a hajók először a Kerekedi-öbölben lévő bójához értek cirkáló szakaszban, … Heinrich Tibor mindjárt a verseny első szakaszában élre szaladt és remek, nagy spinakkerjével a második hátszélszakaszon előnyét mindjobban megnövelte úgy, hogy első helye már a verseny elején biztosítva volt."

Vízisport, 1944 (18. évfolyam, 1-10. szám)1944-07-15 / 7. szám Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"A kormányról már döntött a papa, azt tudom. Levelet ír Hitlernek ez ügyben."

“Július 17-én a kormányzó azonban ismét levelet írt Hitlernek, amelyben kérte a német megszálló alakulatok, a Gestapo és az SS-különítmények kivonását az országból, egyúttal bejelentette szándékát, hogy leváltja a Sztójay-kabinetet és új kormányt nevez ki.”

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 20-21. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Hatalmas izgatottságot okozott, hogy a  Talizmán pont a hajógyári bójánál előzte meg a Kékmadarat."

"A második kör végén, a hajógyári bójánál dr. Tuss Miklós Talizmánja rövid időre Heinrich hajója elé került..."

Vízisport, 1944 (18. évfolyam, 1-10. szám)1944-07-15 / 7. szám Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"A sebesülteket szállító vonat hazatért. Határon belül vannak. Szent-Iványi annyira vágyott valami előremutató fejleményre, akármilyen kicsire is, hogy aránytalanul megörült a hírnek. … — Hallod ezt?! Megvan a hadseregünk egy átálláshoz!"

"Emlékszem, milyen kitörő lelkesedéssel fogadtam - az őrnagy meg is mosolygott érte -, amikor kiderült, hogy a sebesült katonákat szállító vonat elérte a Kárpátok lejtőit. Ez amellett, hogy magyar életek ezreit mentette meg, a sikeres kiugráshoz is létfontosságú volt."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 137. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A lakosság ekkorra gyakorlottá vált a helyzet kezelésében. Reggel úgy indultak el, hogy szatyorba rakták a gázmaszkot, elsősegélycsomagot, egy napi élelmet, váltóruhát, szappant, törölközőt, sőt volt, aki felfújható párnát is csomagolt. Tudták, hogy az egyes hangjelzések mit jelentenek: berepülést, légiveszélyt vagy légiriadót. Csak az utóbbinál keresték meg a legközelebbi óvóhelyet. A pincék félhomályában a fiatalemberek kíváncsian jártak körbe a szűk folyosókon, hátha eddig ismeretlen csinos fiatal lányt sodort a véletlen ide. A lányok csak ültükben nyújtogatták a nyakukat, és összébbhúzódtak, helyet szorítva egy szimpatikus legénynek. Az idősebbek beérték, hogy azzal elegyedtek szóba, aki épp szemben ült velük a lócán. Így ismerkedett össze mészáros az ügyvéddel, inas a mérnökkel, kereskedő a vasmunkással."

"A légitámadások miatt a budapestiek - és természetesen más városok lakói is - kénytelenek voltak megszokni egy újfajta életmódot, az óvóhelyi életet. A légitámadások fokozódásával egyre több időt kellett az óvóhelyeken tölteni. Június-július folyamán szinte mindennap kiadták a légiriadót a rádióban, és megszólaltak a szirénák. A figyelmeztetésnek három fokozata volt: 1. berepülés (ellenséges repülőgép a láthatáron), 2. légi veszély (ellenséges repülőgép közeledik) és 3. légiriadó. Voltak, akik mindenhová magukkal vitték az óvóhelyi felszerelésüket: gázmaszkot, elsősegélycsomagot, élelmet. szappant és törülközőt, sőt még felfújható párnát is. Mivel az emberek gyakran már nem tudtak eljutni a saját otthoni vagy munkahelyi óvóhelyükre, a legközelebbihez siettek. Ennek nyomán hamarosan a társadalmi érintkezés egy új formája alakult ki az óvóhelyeken. Különböző társadalmi rétegekhez, foglalkozási csoportokhoz és korosztályokhoz tartozó emberek kerültek kapcsolatba egymással: új ismeretségek, barátságok, szerelmek szövődtek, melyek olykor boldog házassággal végződtek."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 134. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Közben a Róma repülőtereiről indult amerikai bombázók a főváros felett elszórták lángoló üzeneteiket, majd meg sem álltak a Szovjetunióig, ahol egy éjszakai pihenő, majd üzemanyag és robbanóanyagok vételezése után visszaindultak újból bombázni Budapestet."

"Amikor a szövetségesek Rómát is elfoglalták, az olasz főváros hatalmas, modern repülőterei lehetővé tették az úgynevezett ingabombázás bevetését Magyarország ellen. Miután ledobták bombáikat, az angol és amerikai gépek nem tértek vissza támaszpontjukra, hanem továbbrepültek és Oroszországban szálltak le. Másnap tértek csak vissza Olaszországba, és oda tartva megint megszórták a magyar területeket."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 133-134. old Magyar Szemle Könyvek 2016