1944. július 19–21. 

A Duna Százhalombattánál, Budapest, Wolfsschanze

A dunai jelenethez idézem Szent-Iványitól a teljes leírást. Nickyvel valószínűleg sosem ment ilyen kirándulásra, ahogy írtam is, fiatal hölgyeket vitt inkább ezekre az utakra:)

"Korábban már beszéltem Mariannról - akit négyszemközt csak Musznak becéztem, akivel sokat eveztünk és kempingeztünk a Dunán. Miután elkezdődött Budapest bombázása, a kirándulásaink menetrendje is megváltozott. Mivel a légi figyelmeztetések általában reggel 7 óra körül kezdődtek, vonaton vagy hajón nem lehetett elhagyni a várost. Így aztán délnek indultunk el, és a Duna sodrását kihasználva még azelőtt kijutottunk a fővárosból, hogy kiadták volna a vészjelzést. A Szabadság (akkor Ferenc József) hídnál volt kikötve két halászhajó, név szerint a .,,Csuka" és a „,Ponty", amelyeket 1940-44-ben kikötőhelynek használtunk, amikor lejöttünk a Dunán Budapestre. Ilyen kiránduló napokon reggel háromnegyed 6-kor keltem, és a házmesterünk segítségével 6:20-ra már vízre is bocsátottuk “Cica” nevű összerakható kajakomat. Néhány perccel 7 előtt felvettem Muszt, aki a budai rakparton, a Boráros (akkor Horthy) hídnál várt rám. Villamossal érkezett otthonról, a VI. kerületi Aradi utcából. Tíz percen belül minden holminkat bepakoltuk, és sietve elkaptuk a nagy sodrást, hogy felgyorsítsuk utunkat. Kis hordozható rádióm, melyet a kajak közepén állítottam fel, már közvetítette a figyelmeztető jeleket. Mielőtt kiadták a vészjelet, már a fővárostól távol, de még mindig veszélyzónában - a Csepel-művek magasságában - eveztünk. Általában egy kis szigeten ütöttük fel sátrunkat a Duna jobb partján, az ókori római falromok közelében, Dunafürednél. Balra terült el a hatalmas Csepel-sziget, s táborhelyünk majdnem épp szemben volt Tököllel, ahol 1942 óta gyártották a Messerschmitt harci gépeket. Néha előfordult, hogy miközben a sátrunkat állítottuk fel a szigeten és a holmijainkat rendezgettük, kiadták a vészjelzést. Már hallottuk is a támadó gépek zümmögését. Kétszer is láttuk - mivel a táborhelyünk mindössze öt kilométerre volt Tököltől -, amint a Messerschmitt-gyárat bombázzák. Nagyon hangos volt a detonáció, amit a víz csak felerősített, s kis sátrunk úgy remegett, mint falevél a szélviharban. 

A bombázások másnapján általában jó korán felkeltünk, nehogy egy újabb légitámadás meghiúsítsa a sátorbontást. Dél felé haladva vitorlát bontottunk, mivel az ország nagyrészt a nyugati szél zónájába esett, s így jó fél széllel, időnként háromnegyed széllel tudtunk haladni. Utunk során nagyon érdekes dolgokat figyelhettünk meg. Láttuk például, hogy a németek hogyan próbálják megtisztítani a folyót a mágneses aknáktól, amelyekkel az angolok és amerikaiak igyekeztek megbénítani a dunai hajóközlekedést. A németek kétféle módszert alkalmaztak: a nagyobb repülőgépek hasára hatalmas, elektromos árammal táplált kábeltekercseket szereltek, mágneses erőtér létrehozására, ami magához vonzotta az akna robbanószerkezetét. A gépekkel igen alacsonyan repülve így sikerült is néhány mágneses aknát felrobbantaniuk. Erre a célra a németek Junker típusú nagy gépeket használtak, melyeket mi csak Jujunak becéztünk. 

Egy olyan kis hajó számára, mint a Klepper Super Wanderzweier típusú összehajtható kajakom (azaz,,Cica"), ezek az aknák semmilyen veszélyt nem jelentettek. Csupán abból lehetett volna baj, ha a kajak ugyanakkor ér egy akna fölé, mint a Junker: ekkor a repülőgépre szerelt magnetizált tekercs felrobbantotta volna az aknát. 

A másik aknarobbantó módszer lényege az volt, hogy egy nagy teljesítményű elektromágnest erősítettek egy gyors motorcsónak vontatta kis fatutajra. Ha akna fölött haladt el a tutaj, az akna mindenképp felrobbant. A vontatókötélnek persze elég hosszúnak kellett lennie ahhoz, hogy a motorcsónak semmiképp ne robbanjon fel. A motorcsónakok legénysége kockázatos versenybe fogott: ki tud minél rövidebb vontatókötelet használni? Hallottuk - látni sajnos nem láttuk a produkciót, hogy a csúcstartó olyan rövid kötelet használt, hogy kis híján összetört a csónakja, amikor az akna robbanásakor keletkező árhullám az égbe repítette. Ilyenkor persze a tutaj az elektromágnessel együtt megsemmisült."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 157-158. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Talán sosem hiányzott még ennyire a bátyám."

"Szálasinak még azt is mondta, hogy „ő sokat utazott és sok emberrel találkozott, de olyan zsenivel soha, mint amilyen az ő István fia volt"."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 365. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Nem tudta úgy átlátni a helyzetet és megítélni az embereket, ahogyan például Pista tette, aki azonban fiatal volt és szabadon mozgott a külvilágban. Nagy segítség lett volna, ha Pista határozott fellépésével akkor mellette áll."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 284. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Másnap este Nicky a szokásos családi bridzsparti közben próbálta elmesélni dunai kalandjait, …, amikor Tost Gyula rontott be a szalonba. — Merényletet követtek el Hitler ellen!"

"Július 20-án az esti bridzsezés közben hallottuk a hírt, hogy Hitler ellen merényletet követtek el! Pillanatnyi reménysugár! De a valóság rettenetes volt: Hitler túlélte!"

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 314. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Miklós Bélát két napja küldtem ki Hitlerhez a levelemmel."

"Már július folyamán, tehát még a román átállás előtt elküldtem külön megbízatással Miklós Béla tábornokot Hitlerhez, s ez július 21-én fogadta."

Horthy Miklós: Emlékirataim 250, 263. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"A nyírfák lassan fogyatkoztak, az erdő egyre sűrűbb lett, gyertyánok és fenyők váltották egymást. Miklós meg sem próbálta kitalálni, merre lehetnek, annyit tudott csak, hogy valahol a Mazuri-tavak környékén járnak."

"Feljegyzés a Führer és Miklós altábornagy megbeszéléséről a,,Wolfsschanze" vezéri főhadiszálláson, 1944. július 21-én, Jelen van: a birodalmi külügyminiszter, Keitel vezértábornagy..."

Hitler hatvannyolc tárgyalása 1939-1944 2. Kötet 330. old. Magvető Könyvkiadó, Budapest 1983

A növényzet beazonosításában fényképek alapján Elek Boróka segített.


Hitler lengyelországi bunkerét érdemes felkeresni. Én 1999-ben jártam ott, a mai napig jól emlékszem rá, akkora élmény. Ideteszek pár linket és képet róla:

Wolfsschanze - Wilczy Szaniec

https://wilczyszaniec.olsztyn.lasy.gov.pl/https://en.wikipedia.org/wiki/Wolf%27s_Lair

"Körbepillantva több hasonló bunkert látott, földbe vájt ajtókat, a fák között kimagasló, ablaktalan betontömböket."

https://roadtripster.net/poland/wolfsschanze-wolfs-lair

"A falak több mint két méter vastagságúak lehettek, a szűk és végtelen hosszúnak tűnő folyosókon alig fért el két-három ember egymás mellett. Épp csak annyi fényt adott a pár méterenként elhelyezett égősor, hogy közlekedni tudjanak.  ... Itt  él a világ ura, ebben a sötét, vizes, szűk, büdös, kényelmetlen és félelmetes helyen!"





https://www.dreamstime.com/photos-images/wolfsschanze.html

"...sorsdöntő harcban állunk! Szerepünk nem kisebb, mint annak idején a görögöké vagy a rómaiaké! Itt vagyunk egy újkori európai tatárjárás közepén! A bolsevik horda ellen a civilizált világ!"

"Németország és szövetségesei sorsdöntő harcban állnak, s ezt csak világos döntéssel lehet befejezni, ahogy ez annak idején a görögök és a perzsák, a rómaiak és az etruszkok között és az Európára zúduló tatárjárás alkalmával is történt."

Hitler hatvannyolc tárgyalása 1939-1944 2. Kötet 330. old. Magvető Könyvkiadó, Budapest 1983

"Hitler kezében ott volt a kormányzó levele, át is olvasta, amint átnyújtotta neki..."

"A megbeszélés kezdetén Miklós megbízása szerint átnyújtotta Horthy előre jelzett írását, melyet a Führer nyomban elolvasott."

Hitler hatvannyolc tárgyalása 1939-1944 2. Kötet 330. old. Magvető Könyvkiadó, Budapest 1983

"Ez a szégyenteljes merénylet arra jó volt, hogy megmutatta a teljes harmóniát a hadsereg és a párt között. … Ezt annak köszönhetjük, hogy kiiktattuk a társadalomból az összes bomlasztó elemet. A zsidókat!"

"Ismét megmutatkozott a teljes harmónia a hadsereg és a párt között. Ezt a tényt Németország az összes olyan elem tervszerű kiiktatásának köszönheti, amely a bomlás fermentuma, vagyis a zsidókénak…"

Hitler hatvannyolc tárgyalása 1939-1944 2. Kötet 331. old. Magvető Könyvkiadó, Budapest 1983

"...nem azért állomásoznak német csapatok Magyarországon, hogy bosszantsák magukat, hanem azért, mert a magyar állam nem elég szilárd ahhoz, hogy megálljon a saját lábán."

"Tehát Magyarországot bosszantani állomásoznak német csapatok Magyarországon, hanem azért, mert ő (a Führer) a magyar államot nem ítéli elég szilárdnak ahhoz, hogy meg tudjon állni a maga lábán..."

Hitler hatvannyolc tárgyalása 1939-1944 2. Kötet 333. old. Magvető Könyvkiadó, Budapest 1983

"Most nem előnyösek számunkra a frontvonalak, de jövőre ez meg fog változni. Németország új fegyvereket fog nagy mennyiségben bevetni. A V-1-re következik a V-2, V-3, V-4! … Az ellenség bele fog süketülni! Bele fog vakulni!"

"1943-ban és előzőleg, mondta, sokkal előnyösebben húzódtak az arcvonalak, de 1945-ben a maihoz képest valószínűleg ismét kedvezőbb lesz a kép. Németország új fegyvereket fog nagy mennyiségben bevetni, ez nem álomkép. Az ellenség bele fog süketülni, bele fog vakulni."

Hitler hatvannyolc tárgyalása 1939-1944 2. Kötet 334. old. Magvető Könyvkiadó, Budapest 1983

"Ha Churchill kijelenti, hogy elhatározott szándéka Németország ellen mindenfajta erőszakot alkalmazni, akkor ő (a Führer) azt válaszolja, hogy ő pontosan ugyanezt határozta el. Ezért következik a,,V-1"-re a ,,V-2",,,V-3" és ,,V-4". London mindenestül romhalmazzá fog válni."

Hitler hatvannyolc tárgyalása 1939-1944 2. Kötet 335-336. old. Magvető Könyvkiadó, Budapest 1983