1944. július 12–15. 

Budapest

"Elvileg ő lenne Hitler magyarországi megbízottja, mégis mennyien bele akarnak szólni a dolgába! Hol a külügy, hol a hadsereg, a Gestapo és most még Eichmann is."

"Noha Himmler adhatott utasításokat Winkelmann-nak, aki szintén SS-ember volt, de nem volt illetékessége Veesenmayer felett, aki Ribbentrop stábjához tartozott."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 329. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...ebben az elmaradott, barbár országban..."

"Ez a jelentés vázolta a győztes háború utáni német terveket Magyarországgal kapcsolatban: ezek szerint hazánkból német "Gau" lesz. Minthogy azonban a magyar faj nem méltó arra, hogy a nagy német árjaközösségbe felvétessék, idővel kiküszöbölendő! A pontos szavakra már nem emlékszem, de kétségtelenül ez volt az értelme."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 292. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"A hidegfront a kormányzó koponyájára telepedett..."

"...ragaszkodunk a zsidóellenes intézkedések maradéktalan teljesítéséhez. … — Eszem ágában sincs a zsidókkal azt tenni, amit a Birodalom kér tőlem!"

"...július 12-én újra vadul ellentmondott Veesenmayernek, amikor a német kormány nevében közölte, hogy ragaszkodnak a zsidóellenes intézkedések végrehajtásához. „Eszem ágában sincs a zsidókkal azt tenni, amit a Birodalom kér tőlem."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 383. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"A pápa, a svéd király és az angol király is írt nekem a zsidók érdekében!  … Nem hagyom, hogy a Német Birodalom megzsaroljon!"

"A Szentatya írt Rómából; a svéd király és az angol király is írt nekem a zsidók érdekében. Nem szeretném, ha a Birodalom által megzsaroltan tennék zsidóellenes intézkedéseket."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 383. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Az elmúlt napokban komoly vereséget szenvedett a német hadsereg Vilnánál, de még ha a város el is esett, a hadművelet egy fontos pillanatban feltartotta a Vörös Hadsereget."

"While the German aim of holding Vilnius as a Fester Platz or fortress was not achieved, the tenacious defence contributed to stopping the Red Army's drive west for a few precious days. "

https://en.wikipedia.org/wiki/Vilnius_offensive

"...az emigrációban lévő lengyel kormány csapatai is belefolytak a harcokba. … a szovjetek megérkezése előtt akarták a németektől megtisztítani legalább a város egy részét, mert azzal szerezhetnek egy jó pontot a háború utáni béketárgyalásokon. A lengyeleknek is fáj a foguk Vilnára…"

"Operation Ostra Brama (lit. Operation Sharp Gate) was an attempt by the Polish Home Army to take over Vilnius (Polish: Wilno) from Nazi Germany's evacuating troops ahead of the approaching Soviet Vilnius Offensive. A part of a Polish national uprising, Operation Tempest, the action began on 7 July 1944 and lasted until 14 July 1944.

The main reason for the operation was for propaganda purposes – to claim full rights to Vilnius by retaking it before the Soviet Red Army arrived. The operation did not achieve its objectives."

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Ostra_Brama

"During the interwar, the Vilnius Region was disputed between the Second Polish Republic and Lithuania."

https://en.wikipedia.org/wiki/Vilnius_offensive

"The 5th Guards Tank Army and the 3rd Guards Tank Corps bypassed Vilno on July 7. They swung around from both the north and south. As the Soviet forces approached the city, an uprising by the underground Polish Home Army flared up in Vilno. The action was part of the efforts by the Polish government-in-exile to establish a bargaining position after the defeat of Germany. While the military action was directed against the Germans, political aims were focused against the Soviets. The Polish government-in-exile located in London was hoping to position itself as an equal partner to resist Stalin’s establishing political dominance over Poland after the war."

https://warfarehistorynetwork.com/article/soviet-operation-bagration-destroyed-german-army-group-center/

"Papa! Viszik a zsidókat Kistarcsáról! … Az imént járt nálam a Zsidó Tanács két vezetője!"

"Horthy Miklós kormányzó július 8-án leállította a deportálásokat, így a Kistarcsán maradt internáltak joggal remélhették, hogy biztonságban várhatják ki a háború végét. Július 12-én azonban Vasdényei tudatta Bródyval, hogy a németek újabb 1000 fős transzportot terveznek útnak indítani a táborból. Bródy azonnal tájékoztatta a Zsidó Tanácsot, akik pedig továbbították a hírt a kormányzónak, a keresztény egyházak vezetőinek és a semleges országok diplomatáinak."

https://ujkor.hu/content/deportalasok-vegjateka-kistarcsai-internalotabor

Dr. Pető Ernő, a Zsidó Tanács egyik vezető tagja erről így emlékezik:

"Midőn a készülődés tovább tartott, és már a vagonok lezárásáig jutott el, csak arra maradt időm, hogy titkos számán felhívjam telefonon ifj. Horthy Miklóst; jelentettem, hogy végveszélyben van az az 1700 ember, mert a németek, nem törődve a kormányzó akaratával, elszállítani készülnek őket. Vállalta, hogy azonnal tudomására hozza azt a kormányzónak, és sürgős intézkedésre kéri."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 313. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Eichmann a saját embereivel végeztette, nem a magyar csendőrökkel."

"Horthy állta a szavát. Eichmann a magyar csendőrség közreműködése nélkül nem vállalkozhatott nagyszabású akcióra, de július 14-én a saját embereivel összeszedetett egy 1500 főnyi szállítmányt Kistarcsáról és két másik táborból. Tényleg elindította őket vonaton Németország felé. Horthy a vonatot megállíttatta és visszairányíttatta Kistarcsára, a rajta lévő összes zsidókkal."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 383. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Gödöllőn áthaladtak! Hatvannál talán még beérjük! … Azonnal fordítsák vissza a szerelvényt! Menjen vissza a kiindulási állomásra."

"Horthy ezután utasította Jaross Andor belügyminisztert, hogy akadályozza meg a deportálást. A vonatot Hatvannál érték utol, innét irányították vissza Kistarcsára."

https://ujkor.hu/content/deportalasok-vegjateka-kistarcsai-internalotabor

Hadd térjek ki a későbbi sorsukra is:


"Adolf Eichmann, aki e kudarcot megalázónak érezhette, ezután csellel intézte el, hogy a deportálás mégis végbe menjen: július 19-én a hivatalába, a Majestic Szállóba hívatta a Zsidó Tanács tagjait. Stern Samu, a Zsidó Tanács vezetője természetesen köztük volt:

„Előbb órák hosszat kellett várakoznunk egy szobában, amelyet nem volt szabad elhagynunk. Lezáratták a telefont, nem érintkezhettünk senkivel. Végül egy [Otto] Hunsche nevű SS tiszt hívatott be minket, Eichmann helyettese, és véget nem érő, semmitmondó tanácskozást folytatott velünk arról, hogyan lehetne a zsidóságban lévő pánikhangulatot megszüntetni. Egész délután tartott ez és este 8 órakor bocsájtott el minket.” (3627. DEGOB-jegyzőkönyv)

Míg a Zsidó Tanács tehetetlenül ült Eichmann irodájában, a Gestapo Baky László belügyi államtitkárral és Ubrizsi Pállal, a Rökk Szilárd utcai toloncház parancsnokával együtt kiszállt Kistarcsára, összeszedtek 1220 foglyot, és deportálták őket."

https://ujkor.hu/content/deportalasok-vegjateka-kistarcsai-internalotabor

"A kistarcsai tábor parancsnoka, Vasdényei István, aki mindent megtett a zsidó rabok érdekének védelmében, a Zsidó Tanácson és a befolyásos egyházi és diplomáciai személyiségeken keresztül értesítette a kormányzót, hogy tilalma ellenére Kistarcsáról, az Országos Rabbiképző Intézetből és Horthy-ligetből 1500 fő deportálásának lebonyolítását megkezdték. Horthy utasította Jaross Andort, hogy intézkedjen a deportálás azonnali leállításáról. A rabokat szállító szerelvényt Hatvannál fordították vissza Kistarcsára. Július 19-én azonban egy Gestapo-egység a kistarcsai foglyokat konspiratív módon, teherautók segítségével mégis deportálta."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 161. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Másnap Tost Gyula a Bizalmas Külpolitikai Szemle legfrissebb számát nyújtotta át a kormányzónak."

"A Wilhelmstraße egy utca Berlinben, Mitte és Kreuzberg városrészekben. A történelmi Poroszország és a Német Császárság több kormányzati épülete is ebben az utcában volt. 1945-ig az utca neve ezért a német kormány szinonimájaként is használatos volt..."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Wilhelmstra%C3%9Fe_(Berlin)

"Felrendeljük a 9/11-es speciális zászlóaljat Budapestre, kifejezetten karhatalmi megbízatásra."

"Július 15-én úgy intézkedett, hogy három zászlóaljat irányítsanak Budapestre (köztük a 9/11. speciális zászlóaljat, amelyet Horthy „saját zászlóaljaként" ismertek, és amelyet Horthy utolsó tartalékaként őrzött meg)."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 383. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Sztójay Dömének. Azonnali hatállyal felszólítom a lemondásra. Azt írja, hogy nem élvezi tovább a bizalmamat. ... És üzenjen Lakatosnak, hogy itt az ideje! Még a mai nap jöjjön Pestre, mert holnap kormányt alakít. … az összes politikai pártot fel kell oszlatni és a katonaság fogja irányítani az országot!"

"Üzent Sztójaynak; megmondta neki, hogy többé nem élvezi a bizalmát, és le kell mondania. Lakatosért is üzent, akinek megmondta, hogy ő, Horthy “kész helyzetet teremtett", és Lakatosnak át kell vennie a miniszterelnökséget. A kinevezését már alá is írta. A kormánynak katonai kormánynak kell lennie. Minden politikai pártot fel kell oszlatni, és a katonaságnak kell irányítania az országot."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 383-384. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006