1944. augusztus közepe 

Budapest

"Ily büszkén nézte a kisfiát, ahogy az a Vár második emeleti ablakából óvatosan elengedte ejtőernyős babáját."

"István kapott egy ejtőernyős babát, azt dobáltuk ki az emeletről."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 314. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Nicky az emeletről figyelte lányait..."

Szilágyi Ágnes Judit - Sáringer János: Ifj. Horthy Miklós, a Kormányzó kisebbik fia, 18. old. Holnap Kiadó, Budapest 2022.

"Istenem, de rég volt, amikor ejtőernyős amerikaiak szálltak le nálunk. Az a próbálkozás is kudarcba fulladt."

"Március elején Szentmiklóssy Andor — a külügyminiszter helyettese — Kállay és Ghyczy külügyminiszter tudtával közölte velem, hogy rövidesen egy amerikai tiszt fog ejtőernyővel Magyarországra érkezni, előzetesen történt megállapodások alapján, akivel megbeszélésre kerül Magyarország háborúból való kiválásának kérdése. Utasításokat adott a kiküldött fogadására, elhelyezésére, kezelésére, amelyeknek végrehajtására az intézkedéseket megtettem. (Három amerikai tiszt érkezett ejtőernyővel március 16-án. Velük a tárgyalásokra már nem került sor, a bekövetkezett események miatt.)"

Kádár Gyula: Emlékezés az ország német megszállására. (1944. március 19.) – 1974. 1. sz. 75–91. p. Hadtörténelmi Közlemények, 21. évfolyam, Hadtörténelmi Intézet (Budapest, 1974) Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"Egy amerikai ezredes azt az üzenetet küldte Újszászynak táviratilag, hogy légi úton kész Magyarországra jönni és megtárgyalni a fegyverszüneti részleteket. Ez a látogatás március közepére volt tervezve..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 282. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

Az egész történet itt van részletesen leírva: 

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 647-656. old

"…43-ban az angolszászok felé puhatolóztunk. Még annyi mindenben bíztunk. — Ifjabb Horthy fejben végigvette a lisszaboni, isztambuli és egyéb próbálkozásokat, hogy legalább kapcsolatot tartsanak az ellenséggel."

Sir Frank Roberts-cel készült interjú részleteBokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz

"Hallottál Odescalchi Miklósról, nem? Még talán Pista is jóban volt vele,  mintha együtt repültek volna."

"Herceg Odescalchi Miklós (Tuzsér, 1902. május 6. – Sopronkőhida, 1945. január 30.) magyar pilóta, őrnagy.

Niki herceg hasonlóképpen lett tartalékos repülőtiszt, mint vitéz nagybányai Horthy István, a kormányzóhelyettes. Viszonylag sokat repült könnyű, egymotoros gépeken, gyakorlóidejét vadászgépeken töltötte..."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Odescalchi_Mikl%C3%B3s

"Két hónapja lehet, hogy önjelölt ügynökként megpróbált átrepülni Olaszországba a szövetségesekhez. … Mostanra tudtuk meg, hogy mi történt vele. A bolond rosszul navigált, és még német területen landolt. Ráadásul bután hazudozott, lebukott. Szerencsénk, hogy nem volt nála semmilyen hivatalos megbízólevél."

"Nem szerette a németeket, gyűlölte és megvetette az SS-t. 1944 májusában szerzett egy Budapest–Milánó útvonalat ábrázoló légiforgalmi térképet. 1944 június elején Budapesten közölte a térkép tulajdonosával, hogy korábban már át akart menni a szövetségesekhez, … Társai és barátai mindent megtettek, hogy biztonsági okokból megakadályozzák az átrepülést, … A herceg még aznap visszarepült Nyíregyházára, este vacsorát adott, reggel (június 4-én, vagy 13-án – a dátum a mai napig nem biztos – B. J.) pedig gyakorlórepülésre indult a böszörményi repülőtérről a 102/1. (Sas) gyorsbombázó század egyik Me 210Ca–1-es kétüléses gépével. Társának, Bajusz (Bajsz) Ferenc szakaszvezető, rádiós-lövésznek is csak a levegőben árulta el a tervét, hogy a szövetségesekhez mennek. Mivel nem tért vissza, balesetre gyanakodva kiadták a körözést. … Odescalchi Miklós és társa téves navigáció és némi ellenszél miatt ezerhatszáz kilométeres repülőút után Olaszországban, a német zónában landol. Ott azt adták elő, hogy amerikaiakat üldöztek, és a Balkán felett sűrű felhőbe kerültek, majd eltévedtek. Ezt a magyarázatot a repülőtér személyzete elfogadta, és meghívta őket ebédre, ahol viszont ott ült a repülők meteorológusa is, aki sehogy sem értette, hogy hogyan lehet a Balkán fölött olyan esőfront, amelyről ő nem tud. Távirati kérdést intézett a német Luftflotte 4 törzséhez, onnan viszont már a szökésről tudósító távirat érkezett. A Gestapo azonnal letartóztatta őket."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Odescalchi_Mikl%C3%B3s

"Herceg Odescalchi, a magyar légierő pilótatisztje vállalta, hogy gépével Olaszországba megy a szövetségesekhez üzenettel, de tévedésből Foggia helyett Anconában szállt le, és a németek elfogták."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 393. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Hello, General Howie!"

"...a kormányzó úr hozzájárult, hogy ideköltözzem a testőrparancsnok lakosztályába."

"1944 július végén Horthy tudtával és beleegyezésével Lázár tábornok, a testőrség parancsnokának várban lévő lakosztályába költözött."

Figder Éva: CLAERWEN HOWIE AGENT BY ACCIDENT Muizenberg, Lindlife, 1997. 247 p.

"A Kormányzó fogadta Howie-t és Sapiehát, és engedélyt adott a két embernek, hogy bejussanak a testőrlaktanyába."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 393-394. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Az ejtőernyős baba felé mutatott, mely ott feküdt elfeledve az udvar közepén. — Azon vagyok, hogy ilyenekből, az igaziakból, egy nagyobb egység érkezzen Magyarországra egészen Amerikából."

"Erre július elején történt is egy próbálkozás. Szentiványi püspök felkereste ifjú Horthy Miklóst, hogy felhatalmazást kérjen - rajta keresztül a Kormányzótól arra, hogy Howie-nek felkínálhassa a (már tárgyalt) előző márciusi tervnek egy módosított változatát. A nyugati szövetségeseket arra kell kérni, hogy ejtőernyős csapatokat küldjenek Nyugat-Magyarországra (vagy - ennek alternatívájaként nyomuljanak előre gyorsan szárazföldi úton Horvátországból). Megérkezésükkel egyidejűleg az országban lévő magyar csapatok (a felfegyverzendő lengyelek támogatásával) a németek ellen fordulnak, míg a fronton küzdő Első Hadsereg is a németek ellen fordul és átengedi az oroszokat."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 393. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"…Vörös János vezérkari főnök biztosította arról, hogy a lisszaboni és az isztambuli katonai attasék már kapcsolatban állnak az angolokkal. … Én ilyen kapcsolatokról nem tudok!"

"Mindazonáltal ekkor a terv meghiúsult, mert Vörös és a kémelhárítás új főnöke, Kuthy, ellenezték. Vörös azt a figyelemreméltó ellenvetést tette, hogy lisszaboni és ankarai katonai attasék már érintkezésben állnak a szövetségesekkel, a tárgyalások kielégítően haladnak, és nincs szükség senki másnak a közbenjárására. Ez az állítás teljesen valótlan volt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 393-394. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Üzent nekem egy kárpátaljai lókereskedő. Hogy ő ismeri Vorosilov marsallt. Vállalkozna arra, hogy felvegye a kapcsolatot az oroszokkal."


Egyes források Tyimosenko marsallról beszélnek, mások Vorosilovról. Mivel Macartney Vorosilovot említ, ezért én ehhez igazodom.

"Augusztus elején Rosenberg Lipót, zsidó származású felvidéki földbirtokos — hivatkozva a Timosenkóhoz fűződő korábbi “barátságára” — vállalkozott rá, hogy kormányzói gépkocsin elhagyja Husztot és kapcsolatot keres a marsallal. Amikor Timosenkó a 20-as években lóvásárlás végett többször megfordult Magyarországon, útjain Rosenberg kalauzolta őt."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 54. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Ténylegesen Horthynak egy privát kísérlete volt, közvetlenül a beszélgetés után. Egy öreg zsidó, aki évekkel korábban üzleti kapcsolatban állt Vorosilovval, amikor Magyarországra látogatott, hogy telivér lovakat vásároljon az Orosz Hadsereg számára, felkereste Horthyt, és ajánlkozott, hogy átmegy az oroszokhoz és kapcsolatba lép Vorosilovval."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 437. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Kinek a nevében küldjük? Milyen felhatalmazással?"

"...nem könnyítik meg a dolgunkat sem az angolok, sem az oroszok. Mindig nekünk kell kezdeményezni!"

"A kapcsolat keresését mindig mi kezdeményeztük..."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 286. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"…Vörös környezetében azt terjesztik Howie-ról, hogy agent provocateur!"

"Kuthy - aki valószínűleg bizalmas kapcsolatban állt a németekkel azt engedte sejteni, hogy Howie agent provocateur."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 394. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006