1944. augusztus eleje 

Budapest, Berlin

"...kifejezetten rossz viszonyban van Vörös vezérkari főnökkel. Valami magánügyről szólnak a pletykák…"

"Lakatos és a Honvéd Vezérkar főnöke, Vörös János között eredendően rossz volt a viszony. Ennek magánjellegű okai voltak, viszont az egymás elleni antipátia rányomta bélyegét kettejük együttműködésére."

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 25. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Vörös mindenkivel rosszban van! Ruszkiczayval, a helyettesemmel is, Veress altábornaggyal is..."

"Ezen túlmenően Vörös rosszban volt Veress Lajossal és a honvédelmi miniszter helyettesével, a németek által egyébként már régóta leváltandónak ítélt Ruszkiczay-Rüdiger Imrével is..."

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 25. old, Open Books, Budapest, 2022

"Azt az embert sosem lett volna szabad megtenni vezérkari főnöknek. Csak a németek érdekeit követi."

"Szombathelyi mindenesetre felháborodva mutatta meg a Vöröstől kapott memorandumot Kádár Gyula vk. ezredesnek, aki szerint ebben Vörös - vallomásával éles ellentétben - azt fejtette ki, hogy „semmi kétség nem lehet, a németek a háborút megnyerik, az átmeneti nehézségeket le fogják küzdeni, az új fegyverek bevetése rövid idő kérdése. Ezzel szemben mély sajnálattal állapította meg, hogy a magyar kormány mind jobban és jobban eltávolodik a németbarátságtól, és nem vesz részt olyan erővel a háborúban, amilyenre képes."

DOMBRÁDY LÓRÁND VÖRÖS JÁNOS A M. KIR. HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN MAGYARORSZÁG NÉMET MEGSZÁLLÁSÁNAK IDŐSZAKÁBAN (1944. ÁPRILIS 19 - 1944. OKTÓBER 16.)

"A hó végéig lvov-sandomierz-i hadműveletben már több tízezer főt veszítettünk."


A hadműveletről azz alálbbi linkeken lehet többet olvasni:

"A Keleti-Kárpátokban végrehajtott szovjet támadó hadműveletek 51 napja során az 1. Ukrán Front megerősített 38. hadserege 62 ezer 14 főt, a csehszlovák 1. hadtest 5699 főt, a 4. Ukrán Front pedig 64 ezer 197 katonát veszített. A 400 km széles és 50–110 km mély szovjet előrenyomulás haditechnikai vesztesége 478 páncélos, 962 löveg és aknavető, valamint 192 repülőgép volt."

Magyarok a II. világháborúban / A keleti hadszíntér és Magyarország 1943 – 1945 / 2. A szovjet Vörös Hadsereg 1944. évi téli hadjárata (1943. december 24. - 1944. június 10.) / Az 1. Ukrán Front támadása Lvov és Sandomierz irányában (1944. július 13. – 1944. augusztus 29.) Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"...az 1.Ukrán Front hdm-e 1944 nyarán a n-sz. arcvonal középső szakaszának déli szárnyán. A Podóliában és Galíciában végrehajtott ~ eredményeként jutott ki a Vörös Hadsereg az ÉK-Kárpátok előterébe. Célja a n. Észak-Ukrajna Hadseregcsoport megsemmisítése, Ukrajna visszafoglalásának befejezése és a lengyel területekre való behatolás volt."

Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS / Lemberg-sandomierzi hadművelet Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"Kéri pálcája a volt Osztrák-Magyar Monarchia észak-keleti határán táncolt."

"A magyar arcvonal mögött alig maradt harcértéket képviselő erő."

"Ezek után a magyar arcvonal mögött tartalékként csak a (feltöltés alatt lévő) 2. magyar páncéloshadosztály, illetve a VI. hadtestnél egy harcértéket alig képviselő tartalékhadosztály maradt."

Katolikus Szemle 36. (1984, Róma)1. szám / VITA AZ EGYHÁZ HELYZETÉRŐL MAGYARORSZÁGON / Gosztonyi Péter: Magyarország katonai szerepe a második világháborúban (IX.) Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"Hiába kértünk a Kárpátok hágóira megerősítést, a németek nem adtak. … — Pedig a Pesten állomásozó erőkből tellett volna!"

"Augusztus elején beszélgetésünk során nyomatékosan figyelmeztettem Veesenmayert, hogy a Kárpátok erdélyi hágóinak megszállására feltétlenül szükség van. Azt felelte, hogy a megfelelő erő előteremtése nem lehetséges. "Nincs szükség semmilyen új erőkre — válaszoltam —, a Budapesten és környékén állomásozó német csapatok teljesen elegendőek erre a feladatra." "

Horthy Miklós: Emlékirataim 250, 262. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"A Dél hadseregcsoport összeomlott..."

"A Dél-Ukrajna Hadseregcsoportra mért súlyos vereség, a délkelet-európai német front összeomlása nemcsak Hitlert érte váratlanul, hanem Horthyt és tanácsadóit is.”

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 14. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"...a Közép hadseregcsoport megsemmisült."

"a június 22.-i nagy szovjet támadás a német « Közép » hadseregcsoportot szinte teljesen megsemmisítette."

Katolikus Szemle 36. (1984, Róma)1. szám / VITA AZ EGYHÁZ HELYZETÉRŐL MAGYARORSZÁGON / Gosztonyi Péter: Magyarország katonai szerepe a második világháborúban (IX.) Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"Azt a hírt kaptam, hogy a volt román külügyminiszter, a Gafencu, Moszkvában tárgyal. … Ki fognak lépni a háborúból."

“Horthy 1944. augusztus 3-án úgy fogadta a Varsó mellett küzdő II. tartalék hadtest új parancsnokául kinevezett Lengyel Béla altábornagyot, hogy „Gafencu volt román külügyminiszter Moszkvában tárgyal” (ez nem volt igaz), „így azzal kell számolnunk, hogy Románia a közeljövőben ki fog válni a háborúból”. 

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 65. old, Open Books, Budapest, 2022

"...a szovjetek a románoknak fogják adni egész Erdélyt."

"Most probably Stalin decided to give the whole of Transylvania to Romania already in December 1941 (during his talks with Eden), and after Teheran it was in his power to carry that out."

Géza Jeszenszky: Hungary In The Second World War: Tragic Blunders Or Destiny

Itt a románoknak átadott jegyzékről van szó:

“a Szovjetunió 1944. április 12-i jegyzékében átadott feltételekben minden, korábban szovjet terület visszaadása és Németország azonnali megtámadása szerepelt, Erdély kapcsán viszont csak egy homályosan megfogalmazott ígéret állt, amely szerint a későbbi békerendezéstől függően Románia visszakaphatja Észak-Erdélyt vagy annak nagyobb részét” 

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 61. old, Open Books, Budapest, 2022

"Az angolszászokban sokkal inkább bízhatunk. Feltartjuk addig az oroszokat, amíg az angolok előtt tehetjük le a fegyvert."

“a magyar honvédségnek majd a nyugati szövetségesek előtt kellene kapitulálnia, amit az tesz lehetővé, hogy a keleti fronton a háború elhúzódik. Ez a vágyvezérelt gondolkodás a nem németbarát tábornokok között is elterjedt volt. Csatay Lajos vezérezredes, honvédelmi miniszter például nyíltan beszélt erről szárnysegédjének, Kéri Kálmánnak 1944 nyarán”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 18. old, Open Books, Budapest, 2022

"...egy mozifilmet néztek a Várbeli vetítőteremben. Egy szoknya, egy nadrág. Hogy ez a Latabár mennyire tud nevettetni!"

"...csatlakoztam a családhoz egy mulatságos mozielőadásra: Egy szoknya, egy nadrág, Latabár Kálmánnal. Jóleső érzés volt, hogy még tudunk nevetni."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 314. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"...a németek beleegyeztek, vehetünk egy Enigma gépet."


Ez az Enigma-történet nem 1944-ben, hanem korábban történt, és szinte biztos, hogy nem a Kiugrási Irodához került az az Enigma, de annyira jó sztori, hogy nem bírtam kihagyni. 🙂

Az Enigmáról itt egy leírás a forrásban említett TICOM-anyagból:

És egy kiváló youtube videó, amely elmagyarázza a működését: https://www.youtube.com/watch?v=ybkkiGtJmkM

"A szerkezet, amit mi vehetnénk meg, az az úgynevezett kereskedelmi verzió..."

Az Enigma különböző típusai: