1944. augusztus 28. 

Budapest – Úri utca, Huszt

"Veesenmayer hellyel kínálta Szálasit..."

"Az augusztus 24-i második Veesenmayer-Szálasi-találkozó 21 óra 10 perctől 21 óra 50 percig tartott."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 360. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Ezért összeállítottam egy kabinetlistát."

"...a PV részéről felolvasott névsor ellen Veesenmayer nem tesz észrevételt."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 361. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"...úgy gondolják, elérkezett a pillanat, amikor a nyilaskereszteseknek át kell venniük a hatalmat a megingott kormányzattól, feltéve, ha ehhez a németektől megfelelő támogatást kapnak."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 86. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Hiszen a kormányzóval és Lakatossal a finisben tartanak az új kormányt illetően, tulajdonképpen megegyeztek minden tárcában, már csak a tekintély miatt húzza a válaszadást."

"Veesenmayer, ki tudja, milyen megfontolásból, nem tájékoztatta pontosan Szálasit az új kormánnyal kapcsolatos elképzeléseiről..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 361. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978(Itt még a saját javaslatáról van szó, nem a végső kabinetről.)

"A Napló hűen tükrözi a Nyilaskeresztes Párt súlyát és jelentőségét a "Kuhhandel" második felvonásában, az új kormány összetétele körüli alkudozásokban; kitűnt, hogy nemcsak Horthy, de Veesenmayer sem tartotta szükségesnek Szálasi és társai aktív közreműködését az új belpolitikai képlet kialakításában; sőt tovább mehetünk; még passzív szemlélődésükre sem tartottak igényt, hiszen még a dezignált miniszterelnök személyéről sem tájékoztatták a PV-t!"

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 362. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"...a Budapesten készenlétben álló nyilaskeresztes párttagokat minél hamarabb fegyverezzük fel. … — Először a Pártszolgálatra gondoltam…"

"...felvetette a felfegyverzés kérdését, különösen a Pártszolgálatot illetően..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 361. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"...augusztus 28-án Kurt Haller német követségi titkár és báró Kemény Gábor, a Nyilaskeresztes Párt külügyi képviselője megbeszélést tartott. Haller aziránt érdeklődött, hogy vajon szükség esetén a nyilas párt akcióképes-e? Kemény közölte vele, hogy pártjának fegyverre van szüksége, mert legfeljebb néhány géppisztolyuk van. Haller tanácsára, hogy a nyilasok céljaik érdekében nyerjék meg a hadsereget, Kemény azt válaszolta, hogy nekik német fegyverekre van szükségük..."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 86. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Nem tartom annyira súlyosnak a helyzetet, hogy erre a lépésre szükség lenne. … A magyar belső karhatalom annyira gyenge, hogy az itt állomásozó csapataink bőven elegendőek bármiféle zavargás letörésére."

"V[eesenmayer]: nem látja annyira súlyosnak a helyzetet, hogy jobboldali alakulatok felfegyverzéséről kellene beszélni; annyira gyengének ítéli a magyarországi belső karhatalmat, hogy vele szemben elegendőek a jelenleg itt állomásozó német csapatok."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 361. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"...közölte a nyilaskeresztesekkel, hogy a helyzet “végülis nem komoly". Nem lenne szükséges, és most még nem is lenne tanácsos felfegyverezni a Nyilaskeresztes Pártszolgálatot (ha fegyveres akcióra lenne szükség, ennek végrehajtására a német csapatok teljesen elegendők)..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 405. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

A Rosenberg-féle kapcsolatfelvételi kísérletről kevés forrást találtam, ezekből született a jelenet:

"Az előkészületek közben összeismertették Zsedényi Zoltán vezérőrnaggyal, a Kárpátok előterében, védőállásban lévő 2. páncélos hadosztály parancsnokával. Az ő alárendeltségébe tartozó seregtest által ellenőrzött szakaszon kellett volna a parlamenternek a frontvonalon átmenni, és a szemben álló szovjet seregtestek vezérkarával a kapcsolatot felvenni."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 268. old

"A terv azonban meghiúsult. Az egyik változat szerint a frontszakaszra érve, s a körülményekkel és a rá váró veszélyekkel megismerkedve, a jelölt végül is nem merte vállalni a feladatot. Arra hivatkozott, ő már öregember, akinek nem való a drótakadályokon és aknamezőkön való mászkálás. A másik variáció úgy szólt, hogy az akciót azért nem lehetett végrehajtani, mert a magyar csapattesthez beosztott német összekötő tisztek állandóan Zsedényi nyakán lógtak. Minden lépését ellenőrizték, s nem találtak alkalmas időpontot a vállalkozás lebonyolítására."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 268. old

"Huszton kijelentette, nem mer nekivágni a határnak és Vorosilovot megkeresni, mert túl öreg ehhez és nem is bírná a strapát. Én dühös voltam rá, hogy bolonddá tartott bennünket és a visszaúton csak azt akartam kivenni belőle, miért vállalkozott egyáltalában az útra — de egyébként nem tárgyaltunk." G. L. szk. ezredes levele a szerzőhöz, 1969. február 25."

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október)

"Rosenberget augusztus elején kormányzói gépkocsin kivitték Husztra, az 1. magyar hadsereg törzsszállására. Ott azonban meggondolta magát. „Mindenféle ürügyet felhozva, meg öregségére hivatkozva, kijelentette, nem mer nekivágni az útnak" — írja G. L. ezredes, aki Horthy küldöttét gépkocsin visszakísérte Budapestre."

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október)

Csak a kiindulási pontot, Husztot ismerjük pontosan. Onnan ezt az utat képzeltem el Rosenberg és Zsedényi számára:

Ukrán-magyar helységnév-azonosító - Kárpátalja

Ukrán név Magyar név

Сокирниця Szeklence

Данилове Husztsófalva

https://ungparty.net/karpatalja/ukran-magyar-helysegnev.htm