1944. augusztus 26–27. 

Budapest – Budavári Palota, Bern

"Micsoda áldás volt számára a bridzs!"

Az érzést Lev Nyikolajevics Tolsztoj írta meg kiválóan az Ivan Iljics halálában (1886):

A hivatali örömök Ivan Iljics becsvágyát elégítették ki, a társadalmi örömök pedig hiúságát; de igazi örömeit a zöld asztalnál, a vintben találta meg. Sokszor megvallotta, hogy bármi történt az életében, bármilyen kellemetlenségek érték, a legnagyobb öröm, melynek fénye, mint a gyertya lángja sugárzott előtte, az volt, ha jó játékosokkal, csendes, hallgatag partnerekkel leülhet vintezni, mégpedig feltétlenül négyesben (ötösben kényelmetlen, bár az ember teszi magát, hogy nagyon szeret ötösben játszani), és pár óra hosszat komolyan, megfontoltan elmélyed a játékban (különösen, ha jól jár a kártya), azután megvacsorázik, és megiszik egy pohár bort. Az ilyen esték után, különösen, ha még nyert is egy keveset, (sokat nyerni kellemetlen!), derűs és kiegyensúlyozott lelkiállapotban tért aludni.

"Este a szokásos bridzsezés közben izgalommal hallgattuk a rádiót..."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 323. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"...elégedettek voltak az új szakácsnővel?"

"Ma főzött először az új szakácsnőm, Bözsi, és jól kezdett."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 323. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"...eszébe jutott a gazdatiszt, aki délelőtt járt nála. … Kozák Gergely uram járt itt."

"A birtokot szerencsére Kozák Gergely, a Horthyak hűséges gazdatisztje példás rendben tartotta."

Kézikönyvtár/Száz Magyar Falu/Kenderes/A Horthyak Kenderesen

"...példátlanul gazdag lett az aratás az idén. A tengeri is rekord kilátásokkal biztat!"

"Egyszer be tudott jönni hozzám kállósemjéni birtokomról az intézőm is, aki referált az ottani helyzetről. Elmondta, hogy soha nem volt meg ilyen gazdag termés. Az aratás és a takarmányfélék betakarítása rekorderedményt hozott. A dohány, a tengeri, a burgonya a legszebb kilátásokkal biztat, a silók tele vannak, a szeszgyár máris dolgozik, a tehenészet, a sertéshízlalás, minden rendben van..."

Kállay Miklós: Magyarország miniszterelnöke voltam 1942-1944, Európa Kiadó Budapest, 2012, 226-227. old

"...a termés legnagyobb részét kiviszik az országból a németek..."

"Nekem inkább szomorú volt ezt hallani, semmint örvendetes, mert tudtam, hogy mindez már nem az enyém és a munkásaimé."

Kállay Miklós: Magyarország miniszterelnöke voltam 1942-1944, Európa Kiadó Budapest, 2012, 227. old

"Párizs elesett, és Bulgária kivált a háborúból."

"Augusztus 26-án, egy nappal azután, hogy a szövetségesek Párizst elfoglalták, Szófia bejelentette, hogy Bulgária kiválik a háborúból."

Horthy Miklós: Emlékirataim 265. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"...önök így az új magyar kormány belső köre lesznek."

"Horthy igazi, hatékony “kormánya" Lakatosból, Hennyeyből, Csatayból, Vörösből, a két kabinetiroda főnökéből: Ambrózyból és Vattayból, Tost szárnysegédből, Lázár testőrparancsnokból, fiából és menyéből állt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 407. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"Minthogy nem bízott meg fenntartás nélkül a kormányban, Miklóspapa a további próbálkozásokat vagy előkészületeket nem hozhatta a kormány tudomására..."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 323. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Lakatos sem tekinthető a legbelső kör "állandó tagjának", habár a kormányzó és családja tisztelte mint „úriembert" és kiváló katonát; csak alkalmanként vett részt a legbelső kör megbeszélésein..."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 170. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Még várunk a németek jóváhagyására."

"Másnap estig hiába vártunk az ígért német válaszra. Erre megüzentem a német követnek: a kormányzó úgy tekinti a helyzetet, hogy visszanyerte teljes szabadságát. Mire azonnal megindultak a tárgyalások, 29-én este - Jurcsek és Reményi-Schneller kivételével - saját jelöltjeink kerültek a kormányba."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 118. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"A honvédelmi miniszter … Már ezerszer elismételte. — Nem megfelelő rá a katonai helyzet!"

"...azonnal követni a román példát. Csatay nagyon gondterhelt lett. ,,Ez volna jó, de a végrehajtás lehetetlen." Vázolta és túlbecsülte a szélsőjobboldal és a németek éberségét. ,,Nem marad más hátra, mint körülhordozni a véres kardot mondta -, és végsőkig harcolni."

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 719. old

"Ambrózy kabinetirodai főnök előbb Bethlen Istvánnal hozott össze. Közösen megvizsgáltuk az új helyzetet. Ellentétben Ambrózy türelmetlen felfogásával, Bethlen azon a véleményen volt - s ezt a kormányzó is elfogadta -, hogy pillanatnyilag nem a háborúból való haladéktalan kiugrásról van szó, hanem annak előkészítéséről."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 115. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"...az emberek mit tudnak a háborúról? Mit olvasnak az újságokban?"

"A sajtó később is a legnagyobb gonddal igyekezett titkolni a közvélemény előtt Románia kilépésének horderejét."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 13. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"A megtévesztő sajtó már öt hónapja árasztotta el az országot a győzelmi kilátások hamis híreivel."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 119. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Német sikerekről olvasnak!"

Címek az 1944. augusztus 26-i Pesti Hírlapból:

Az  augusztus 27-i szám címei:

"...a sajtó a románoknak adott szovjet feltételekkel ijesztgeti a közvéleményt!"

"...mit szólna a nép ahhoz, ha a német katonai sikerek közepette megadnánk magunkat a sátáni Szovjetuniónak?"

"...a Sztójay-kormány idején a német győzelmi csatakiáltásokkal tökéletesen félrevezetett közvélemény sehogy sem értette volna, hogy az ország területének komolyabb veszélyeztetése nélkül miért adjuk meg magunkat, különösen akkor, amikor súlyos román fegyverszüneti feltételekről beszéltek országszerte."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 123. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"...egy nagyobb amerikai ejtőernyős-kontingens érkezzen hozzánk..."

"...mindenáron azt akarta elérni, a kormányzó kívánságának megfelelően, hogy Magyarországot angolszász ejtőernyősök szállják meg. Véleménye szerint a magyar közvélemény az évek óta folytatott egyoldalú propaganda hatása alatt nem tudott volna megbarátkozni az orosz megszállás gondolatával. Mindenáron azt szerették volna elérni, hogy az angolszászok ejtőernyős hadosztályokat dobjanak le Magyarországon, és ezzel a magyar kormányt hozzák abba a helyzetbe, hogy a fegyverszünetet tőlük és nem az oroszoktól kéri."

Nagybaczoni Nagy Vilmos: Végzetes esztendők 225. old. Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2017

"maga Horthy és tanácsadóinak nagy többsége visszariadt attól, hogy az orosz csapatokat beengedje az országba. Horthy ekkor odáig már eljutott, hogy megfontolja azt a lehetőséget, hogy végső esetben leteszi a fegyvert keleten, de csak akkor, ha ezzel egyidejűleg légi vagy szárazföldi úton angolszász csapatok hatolnak be Nyugat-Magyarországra; különben nem."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 395. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...Bernen keresztül Bakách-Bessenyey vegye fel a kapcsolatot az angolokkal vagy az amerikaiakkal."

"Kormányának kivárási taktikáját azok a hiú remények befoIyásolták, amelyeket az angolszász csapatok Magyarországra érkezéshez fűztek. Közvetlenül a román kiugrás után ilyen kívánságok előterjesztésével bízták meg báró Bakách-Bessenyey György disszidens diplomatát - volt belgrádi követet -, aki 1944. augusztus 26-án Iépett érintkezésbe a nyugati szövetségesek képviselőivel Genfben."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 28. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"A nyugati hatalmakkal való kapcsolattartásban fontos szerepet játszott a Bakách-Bessenyey György és Barcza György vezetése alatt működő Disszidens Diplomaták Bizottsága, amely azon magyar diplomatákból alakult, akik nem voltak hajlandóak a Sztójay-kormány megbízását elfogadni. A bizottság vezetői szoros kapcsolatban álltak a Kiugrási Irodával, és rejtjelezett üzenetekben folyamatosan küldték a tájékoztatóikat. 1944. augusztus 28-án a kormányzó táviratilag hatalmazta fel a Bernben tartózkodó Bakách-Bessenyeyt, hogy folytasson tárgyalásokat a szövetségesekkel a fegyverszünet kérdéséről. E tárgyalások alapján Bakách-Bessenyey több korábbi jelzés után szeptember 21-i táviratában határozottan megfogalmazta, hogy a fegyverszünet feltételeit Moszkvától kell kérnünk, amit szeptember 22-én rejtjelezett formában írt távirat a Kiugrási Iroda felé is megerősített. Ezzel kapcsolatos dokumentumokat lásd: Csima János: A horthysta diplomácia előzetes fegyverszüneti tárgyalásai Bernben, 1944 augusztusának végén és szeptember havában. In Hadtörténeti Közlemények 1965/4. 731."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 165. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A kormányzó erre augusztus 28-án, tehát még a Lakatos-kormány megalakítása előtt, távirati válaszában fölszólította Bakách-Bessenyey követet, hogy megbízásából építse tovább a szövetségesekkel a fegyverszünet kérdésében fölvett kapcsolatot, ugyanakkor hivatalosan is megbízta a tárgyalások folytatásával."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 101. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"Feltépte az ajtót, és elindult a folyó felé. Felöltőjét szorosra húzta magán, de nem figyelt a hegyekből érkező hűvös szélre."

Bern látképe:

"Pár napja, a román átállás éjszakáján küldte az első könyörgő üzenetét a kormányzóhoz, hogy kövessék a román példát."

"1944. augusztus 26-án Bakách-Bessenyey György berni követ (aki a Sztójay-kormány képviseletét nem vállalta s így „disszidens"-nek minősült) a berni magyar katonai attasé útján ezt sürgönyzi Horthynak: „Kérve kérem, rendelje el csapataink azonnali visszavonását hazai területünkre és ajánljon fel fegyverszünetet a Szövetségeseknek. Ha más út nem áll rendelkezésre, vállalom a közvetítést. Ez a legutolsó pillanat."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 204. old, Tőkés Lajos interjú

"...az elképedt bolgár politikusok arcát, amint megkapták a szovjet hadüzenetet. Azt hitték, kiváló a tervük, hogy mivel ők nem állnak hadiállapotban a Szovjetunióval, ezért kiválásukkal az angolszászok előtt tehetik le a fegyvert. Milyen naivak voltak! Az angolszászok simán lenyelték a békát, hogy egy gyors orosz hadüzenettel ezt a tervet a szovjet hadsereg eltiporta."

"Augusztus 26-án, egy nappal azután, hogy a szövetségesek Párizst elfoglalták, Szófia bejelentette, hogy Bulgária kiválik a háborúból. A bolgár kísérlet azonban, hogy egyedül az angolszászokkal kössön fegyverszünetet, meghiúsult. A Szovjetunió mindeddig nem volt hadiállapotban Bulgáriával. De keresztülhúzta a bolgárok számítását, mert váratlanul hadat üzent Bulgáriának. Ez a lépés számunkra is keserű gyakorlati kioktatást jelentett a három szövetséges egymás közt fennálló erőviszonyáról."

Horthy Miklós: Emlékirataim 265. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019