1944. augusztus 25. 

Budapest – Rudas fürdő, Budavári Palota

"...az öltözőtől nagy léptekkel indult meg a központi nyolcszögletű oszlopcsarnok felé. Nicky idétlenül érezte magát a kis köténykében..."

A Rudas Fürdő akkori kinézetéről, az odajárókról és a szokásokról Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója mesélt nekem, és volt olyan kedves, hogy ellátott kapcsolódó dokumentumokkal, információval.

"Tudod, attól még, hogy  a kormányzó úr őfőméltósága a legtöbb belpolitikai kérdésből kihúzza magát, folytathatna önálló külpolitikát…"

"Horthy felelősségét felvető munkák alig említik azt a passzív magatartását, ami a Sztójay-kormány idején tapasztalható. Ez a visszahúzódás — ismerve a német megszállás mechanizmusát — még belpolitikai téren érthető, de semmiképp nem indokolható külpolitikai tekintetben. Még a kormányzóhoz hű Lengyel Béla tábornok is felveti egy Aggtelekyhez intézett levelében: „A Sztójay-kormány idején miért nem lett volna lehetséges Stockholmon, Bernen, Ankarán keresztül a Kormányzó Úrnak a maga külön útján a szövetségesekkel a kapcsolatok keresése a fegyverszünet érdekében?" "

Vigh Károly: Az 1944. október 15-i sikertelen „kiugrási” kísérlet okairól

"Úgy tudom, Genfben Bakách-Bessenyey próbál puhatolózni, hogy mit tennének az angolok, ha mi is követnénk a románok példáját."

"A nyugati hatalmakkal való kapcsolattartásban fontos szerepet játszott a Bakács-Bessenyey György és Baroza György vezetése alatt működő Disszidens Diplomaták Bizottsága, amely azon magyar Diplomatákból alakult, akik nem voltak hajlandóak a Sztójay-kormány megbízását elfogadni. A Bizottság Vezetői szoros kapcsolatban álltak a Kiugrási Irodával, és rejtjelezett üzenetekben folyamatosan küldték a tajékoztatóikat. 1944. augusztus 28-án a kormányzó táviratilag hatalmazta fel a Bernben tartózkodó Bakács-Bessenyeyt, hogy folytasson tárgyalásokat a szövetségesekkel a fegyverszünet kérdéséről."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 165. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"De hát régen megmondták a nyugatiak, hogy mik a feltételeik: feltétel nélküli megadás. Ezt tudjuk."

"...feljegyezte emlékirataiban Roosevelt 1943. február 12-én tett nyilatkozatát; ez bejelentette, hogy a Németország oldalán harcoló államok kormányaival is csak a Casablancában meghirdetett "feltétel nélküli megadás" alapján állnak szóba…"

Horthy Miklós: Emlékirataim 244. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"...we say —all the United Nations say- that the only terms on which we shall deal with any Axis Government, or any Axis factions, are the terms proclaimed at Casablanca: "unconditional surrender." We know, and the plain people of our enemies will eventually know, that in our uncompromising policy we mean no harm to the common people of the Axis Nations. But we do mean to impose punishment and retribution in full upon their guilty, barbaric leaders."

FRANKLIN D. ROOSEVELT: Address to the White House Correspondents' Association, February 12, 1943

"...the demand for unconditional surrender was a most serious mistake which extended the War. It did not make it easier for Hungary to be ready to accept the undoubtedly great sacrifices involved in an open break with Germany..."

Géza Jeszenszky: Hungary In The Second World War: Tragic Blunders Or Destiny

"A papa ezt nem akarja elfogadni. Szerinte van más út. Ebbe nem hajlandó belenyugodni."


“13 órakor a kormányzó kisbarnaki Farkas Ferenc altábornagyot fogadta, és teljes körben tájékoztatta. Neki is azt mondta, hogy a németek megtámadásának követelését „valahogy majd kijátszom”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 126. old, Open Books, Budapest, 2022 

“Hennyey Gusztáv külügyminiszter emlékirata is ezt támasztja alá, szerinte Lakatos, Csatay és ő október 10-én értesültek a feltételekről, és közösen döntöttek úgy, hogy azokat elfogadják, de a németek megtámadására vonatkozó passzust nem kívánják betartani”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 46. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Te, Nicky, tudsz te valamit erről a rengeteg vidéki csendőrről, akik a pesti oldalon járkálnak?"

"Gyülekeznek a vagonok a főváros körül, Wisliceny különítménye is megérkezik és feltűnnek Budapest utcáin a rettegett kakastollasok is."

Stern Samu: Emlékirataim - Versenyfutás az idővel! - A “zsidótanács” működése a német megszállás és a nyilas uralom idején, Bábel Kiadó, Budapest, 2004, 336. old.

"Tegnap délután kaptam a táviratot."

"...24-én, távirati berendelést juttatott hozzám a kormányzó. 25-én Budapestre utaztam."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 115. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"A németek most semmit nem tudnak tenni, ideiglenesen meggyengültek. El fogják fogadni a feltételeinket."

"Szinte hihetetlen, hogy a németek mindebbe belementek, sőt elfogadták a kormány kinevezését."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 322. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Kifelé mást fogunk mutatni, mint amiért igazából dolgozni fogunk."

"Mégis úgy vélhette, kitörhet a köréje font gyűrűből, ha megszabadul Sztójaytól és kormányától. Titokban folytatni akarta a Kállayval közösen kialakított politikát: a felszínen együttműködés a németekkel, segítségükkel távol tartani Magyarországtól az orosz hadsereget, s ezzel párhuzamosan elérni, hogy a nyugati szövetségesek is vegyenek részt az ország megszállásában. Az első célt Sztójay leváltásával és új kormány kinevezésével, a másodikat a Kiugrási Iroda révén akarta elérni."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 255. old

"...kétféle programja volt a megalakulás előtt álló kormánynak: 1. nyíltan a harc folytatása, 2. titokban - s a valóságban - a háborúból való kiugrás."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 115. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"A németek felé mindig is azt mondjuk, hogy folytatjuk a háborút. … Végül is az igaz, hogy a szovjet ellen harcolunk tovább. … De a háborúból való kilépés a cél!"

"...a Kormányzó kinyilvánította elhatározását, hogy folytatja a harcot a Szovjet ellen (talán nem volt teljesen a tudatában, hogy Horthy szándéka szempontjából milyen nagy jelentősége van a mondat utolsó szavainak)..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 404. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"A nyilvánosságnak és a németek felé szánva lényegében a háború folytatását jelentettük ki."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 119. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

De ahhoz először vissza kell nyernünk a függetlenségünket. Meg kell szabadulni a Gestapótól és a megszálló német csapatoktól! … A zsidók deportálását pedig egyszer s mindenkorra abba kell hagyni! 

"A Lakatos-kormány kinevezésével Horthynak hármas célja volt: Magyarország szuverenitásának helyreállítása, a zsidóüldözések megszüntetése és a háború befejezése."

Vigh Károly: Az 1944. október 15-i sikertelen „kiugrási” kísérlet okairól

"Az új kormány feladata csorbát szenvedett állami szuverenitásunk helyreállítása és a zsidóüldözések sürgős beszüntetése."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 115. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Tudja, hányan tiltakoznak nálam miattuk? Szégyen! Páriává válunk az úri világban!"

"...keserűen panaszolta, hogy a náci megszállás, a zsidó deportálások miatt nemcsak Magyarországot, hanem az ő személyi-erkölcsi presztízsét is súlyos károsodás érte a nyugati világ szemében."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 18. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"...az lenne a tiszteletteljes javaslatom, hogy a kormányalakításba vonjuk be a német követet is."

"Lakatos még augusztus 24-én is - amikor a román kiugrás után harmadszor rendelték fel Budapestre - csak azzal a feltétellel vállalta a miniszterelnökséget, ha a kormányalakítási tárgyalásokba Veesenmayer követet is bevonhatja."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 23. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

“Horthy legalább képes volt arra, hogy a németek előzetes beleegyezése nélkül nevezze ki Lakatost, utóbbi már nem volt képes arra, hogy a németek előzetes beleegyezése nélkül nevezze ki saját minisztereit”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 23. old, Open Books, Budapest, 2022

"Tegnap Csatay is azt tanácsolta, hogy az új kabinet tagjainak listáját inkább javaslatként, mint döntésként mutassák be Veesenmayernek."

"Horthy először egyszerűen kész tényként akarta bemutatni ezt a listát Veesenmayernek. Mindazonáltal erről Csatay lebeszélte. ... Ezért Horthy Veesenmayernek nem mint kész tényt mutatta be a listát, hanem mint javaslatot."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 405-406. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"Egy nagyhatalom megszállva tartja, egy másik nagyhatalmi koalícióval harcra kényszerült. Ha az egyik nem pusztítja el a bombáival, megteszi a másik a szövetségesi hűség oltárán feláldozva őt. Eközben az országon belül is dúl a politikai harc, egy szélsőséges, de erőszakos kisebbség puccsra tör."

"Az országot az egyik nagyhatalom tartotta megszállva és gúzsba kötve. Harcra kényszerültünk egy másik nagyhatalom ellen, amely mindent elsöpréssel fenyegetett. Ugyanakkor a nyugati nagyhatalmak bombáikkal árasztottak el, s egy belső, számra elenyésző párttöredék - a megszálló németekre támaszkodva - az államhatalom erőszakos, puccsszerű megszerzésére törekedett."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 119. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992